Tips en recepten voor een gezonde en slanke barbecue

Blog, Diner

Op een mooie zomerdag kan de barbecue weer te voorschijn komen. Gezellig eten in de tuin of op je dakterras is iedere keer weer een feestje. Maar van wekelijks barbecuen met stokbrood, vette sauzen en speklappen word je lichaam niet blij, dus in deze blog deel ik gezonde tips en heerlijke recepten voor een gezonde en slanke barbecue-avond. Steek het vuur dus maar aan 😉

1. Stil alvast je trek!
Het duurt altijd even voordat de barbecue is opgestookt en klaar is om te gebruiken. Ondertussen krijg je steeds meer trek en eet je al gauw een half stokbrood met kruidenboter op voordat je uiteindelijk met de barbecue begint. Misschien komt dit je bekend voor? Neem voor die tijd een gezond en voedzaam tussendoortje zoals een schaaltje kwark met fruit, pompoenpitten en lijnzaad, een handje ongezouten noten of een volkoren knäckebröd met mager en hartig beleg. Dan maak je het jezelf veel makkelijker en is de verleiding kleiner om alvast van alles te gaan snaaien. Ook kun je alvast schaaltjes met snackgroente zoals worteltjes, paprikareepjes, plakjes komkommer en snoeptomaatjes neerzetten, zodat je daar alvast ruim van kunt pakken. Zo heb je gelijk een portie groenten binnen, win-win!

2. Vlees, vis of vegetarisch? 
Vlees
Vlees barbecueën is qua bereiding eigenlijk heel gezond, want je gebruikt geen extra vet, boter of olie om het vlees te bakken. Kies bij voorkeur magere vleessoorten of gevogelte zoals biefstuk, entrecôte, runderlapjes, varkenshaas, varkensfricandeau, mager rundergehakt, kipfilet of kalkoenfilet. Snijd eventueel de vetrandjes eraf. Karbonade, half-om-half gehakt, slavink, hamburgers (kun je wel zelf maken van mager rundergehakt), lamsvlees, speklappen, worst en gepaneerde producten kun je beter niet op de barbecue gebruiken. Koop je vlees in de supermarkt? Let er dan ook op dat het geen suiker bevat, want dit komt regelmatig voor en dan voornamelijk in de marinades. In deze blog lees je hoe je suiker herkent op verpakkingen. Wil je het vlees lekker en op een gezonde manier marineren, dan heb ik hier een paar lekkere recepten voor verantwoorde marinades.

Een veelvoorkomende ‘valkuil’ is dat je teveel vlees eet, soms wel drie, vier of meer stukken. Dit zou je op een niet-barbecue-avond ook niet eten en het is voor je lichaam een hele klus om alles goed te verteren. Snijd grotere stukken vlees in kleinere stukjes, zodat je een bescheiden portie kunt nemen en dit aan kan vullen met groente en/of salade(s).

Vis
Vis is een prima en gezonde optie tijdens de barbecue. En het is ook nog eens leuk voor de afwisseling. Kies voor een witvis zoals kabeljauw of scholfilet of ga voor de gezonde vette vis zoals zalm, makreel of tonijn. Het is ook lekker om spiesjes te maken van gamba’s of coquilles (hier vind je lekkere marinades) met groente of fruit.

Vegetarisch
Steeds meer mensen maken de keuze om vaker vegetarisch te eten, goed door het milieu en de dieren. En waarom ook niet tijdens een bbq? Maak lekker spiesjes van falafelballetjes en groenten zoals paprika of courgette. Ook kun je gevulde puntpaprika’s maken gevuld met geitenkaas, walnoot en een beetje honing of maak twee heerlijke pakketjes (in aluminiumfolie) van 400 gram zoete aardappel, 1 rode ui in ringen, 75 gram fetakaas, 4 gram fijngehakte verse peterselie en besprenkel met een scheutje extra vierge olijfolie, zeezout en zwarte peper. Zo mis je zeker geen vlees of vis!

3. Sausjes en dips
Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat kant-en-klare sauzen en dips vaak heel veel suiker en vet bevatten en dat wil je niet tijdens een gezonde barbecue. De lekkerste sausjes en dips maak je ook gewoon zelf. Moeilijk of tijdrovend? Zeker niet! Maak zelf een gezonde tzatziki van 500 gram Griekse yoghurt, 1 geraspte komkommer (vocht goed uitknijpen), 1-2 teentje(s) geperste knoflook, 1-2 el extra vierge olijfolie, 4 gram fijngehakte verse dille, zeezout en zwarte peper. En heb je er al eens aan gedacht om guacamole te serveren bij de bbq? Dan krijg je gelijk goede en gezonde vetten binnen.

4. Fruitwater
Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan normaal en drink je dus al gauw meer. Laat alcoholische dranken, frisdranken (ook light) en sappen zoveel mogelijk staan, maar zet een paar kannen met (fruit)water neer. Dit is niet alleen dorstlessend en verfrissend, maar het ziet er ook nog eens heel gezellig uit op tafel. Vul bijvoorbeeld een kan met verse munt, citroen en limoen of ga voor de heerlijke combinatie met aardbeien en verse basilicum.

5. Groente, salade en fruit
Waarom niet meer groente op de bbq? Je kunt er echt de lekkerste dingen mee maken…gevulde Portobello’s, champignonsticks, groentepakketjes of geroosterde maiskolven (wel eerst even voorkoken). En bij een gezonde barbecue mag een lekkere salade natuurlijk ook niet ontbreken. Schep je bord voor een groot deel vol met salade, zo heb je minder behoefte om je te vullen met vlees, brood en sauzen.
En met fruit kun je ook alle kanten op. Maak een lekkere fruitsalade boordevol zomerfruit zoals (water)meloen, kersen, aardbeien, frambozen, nectarines en/of perziken, heerlijk in combinatie met verse basilicum. Of maak fruitsticks op een satéprikker van ananas of perzik, echt fantastisch lekker.

Nu hopen we nog op heel veel zwoele zomeravonden, zodat we heerlijk van een barbecue kunnen genieten!

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!