Gezonde BBQ marinades voor vlees, vis en gevogelte

Artikelen voeding, Blog

Wil je graag een gezonde en slanke barbecue? Kies dan voor onbewerkt en niet-gemarineerd vlees, vis of gevogelte. Marinades die worden toegevoegd aan vlees, vis en gevogelte wat je (voorverpakt) koopt bij de supermarkt of de slager bevatten veel toegevoegde suikers, e-nummers en ongezonde vetten. Met zelfgemaakte marinades maak je je barbecue gelijk al een stuk gezonder en het is helemaal niet moeilijk om te maken. Maak de marinade een paar uur van te voren, wrijf het vlees, de vis of het gevogelte er goed mee in en zet het afgedekt minimaal 1-2 uur van te voren in de koelkast, zodat de marinade goed kan intrekken. Let er op dat je geen extra vierge olijfolie gebruikt, want deze olijfolie is niet geschikt om op hoge temperaturen verhit te worden op de barbecue. Hieronder deel ik een aantal heerlijke verantwoorde marinades zonder toevoegingen en suiker. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te mengen in een kommetje. Easy en ook nog eens veel lekkerder. Ik wens je een hele lekkere bbq!

Honing-tijmmarinade:
100 ml vers geperst sinaasappelsap
6 takjes verse tijmblaadjes
2 el honing
1 tl mosterd

Pittige oreganomarinade:
4 el olijfolie
1 teentje geperste knoflook
1 el gedroogde oregano
1 tl chilipoeder
Flinke snuf zeezout

Kerrie-kokosmarinade:
50 ml kokosmelk
50 ml vers ananassap
1 el kerriepoeder
Snufje zeezout en zwarte peper

Soja-gembermarinade: 
2 el olijfolie
2 el tamari sojasaus
2 teentjes geperste knoflook
Stukje geraspte verse gember (1 cm)

Koriander-citroenmarinade: 
4 el olijfolie
1 el geraspte citroenschil (van een biologische citroen)
½ bosje fijngehakte verse koriander
Snufje zeezout en zwarte peper

Knoflook-yoghurtmarinade: 
200 gram Griekse yoghurt (10% vet)
4 teentjes geperste knoflook
½ bosje fijngehakte verse peterselie
Snufje zeezout en zwarte peper

Balsamico-marinade:
3 eetlepels balsamicoazijn
2 el olijfolie
2 teentjes geperste knoflook
2 el fijngehakte verse groene kruiden zoals basilicum, oregano, tijm en/of platte peterselie
Snufje zwarte peper

Citroen-oreganomarinade:
3 el olijfolie
Geraspte citroenschil (van 1 biologische citroen)
Sap van een ½ citroen
1 teentje geperste knoflook
3 el verse fijngehakte oregano of 1 tl gedroogde oregano
Snuf cayennepeper
Snufje zeezout

Mocht je één van deze bovenstaande marinade(s) gaan maken, vind ik het altijd leuk om te horen wat je ervan vond of te zien hoe het is geworden. Als je het op social media deelt, kun je in je berichtje #kokenmethealthiness of @healthinessonline vermelden, dan kan ik het vinden :-). Maar een reactie hieronder kan natuurlijk ook. Succes! 

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

twee × drie =

Menu