Suiker zit o.a. in koek, snoep, ijs en chocolade, dat weten we allemaal. Maar daarnaast zit het ook in heel veel andere producten waarvan je het in eerste instantie niet zou denken zoals in vlees(waren), sauzen, vruchtensappen en brood; dit worden ook wel de ‘verborgen suikers’ genoemd, omdat je het juist in deze producten niet verwacht.
Gezond imago?
Daarnaast zijn er heel veel producten die een gezond imago hebben zoals ontbijtkoek, eierkoeken, ontbijtgranen en yoghurtdranken, maar die het eigenlijk helemaal niet zijn. Een product kan dan bijvoorbeeld weinig vet bevatten, maar als ze vet uit een product halen, wordt het juist weer opgevuld met suikers.
110x suiker
Nu zijn er maar liefst 110 benamingen voor suiker (hieronder vallen ook de ongeraffineerde soorten en natuurlijke zoetmiddelen) die vaak op verpakkingen van producten worden gebruikt. Op deze manier proberen fabrikanten ons eigenlijk te misleiden, want als je geen ‘suiker’ bij de ingrediëntenlijst ziet staan, denk je al snel dat het product ‘suikervrij’ is en dus als gezond kan worden beschouwd. Soms zitten er zelfs meerdere soorten suiker in één product. Kom je de volgende benamingen op een verpakking tegen, dan weet je dus dat het product geraffineerde suiker bevat en dat het geen ‘gezonde’ keuze is…
- Basterdsuiker
- Invertsuiker
- Kristalsuiker
- Kandij(suiker)
- Rietsuiker
- Druivensuiker
- Geleisuiker
- Vanillesuiker
- Maltodextrine
- Sacharose
- Sucrose
- Glucose(stroop)
- Fructose(stroop)
- Glucose-fructosestroop
- Karamel
- ‘Aroma’ (veelal in thee)
- Moutextract
- Beetwortelsap
Mocht je minder suiker of suikervrij willen eten, is het belangrijk om goed het etiket van een product te bekijken.
In deze blog geef ik je 6 tips hoe je makkelijk je suikerinname kunt verminderen.
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.