Dit is een vraag die ik regelmatig krijg, dus tijd voor verheldering! De meeste groenten kun je rauw eten op een paar uitzonderingen na zoals bijvoorbeeld snij- en sperziebonen, asperges en aubergine. Deze bevatten een kleine hoeveelheid giftige stoffen die juist tijdens het koken geneutraliseerd worden. Maar waarom koken we dan groenten als we het ook rauw kunnen eten? Dat komt omdat ons verteringssysteem niet alle enzymen uit rauwe groenten kan opnemen. Enzymen laten de spijsvertering beter verlopen. Als je de groenten kookt, wordt het dus beter verteerbaar voor ons lichaam en kunnen we meer gezonde voedingsstoffen uit de groenten halen. Ook kunnen sommige mensen na het eten van rauwe groenten een opgeblazen gevoel krijgen of darmklachten en is het dus ook voor hen beter om groenten kort te koken of te bereiden. Het is alleen wel belangrijk dat je groenten niet te lang kookt en niet in teveel water, want door het koken gaat 10% – 40% van de voedingsstoffen verloren. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan en dat wil je natuurlijk niet. Door bereidingswijze af te wisselen zoals stomen, langzaam garen in de oven bij een temperatuur van 120 graden, koken in weinig water en roerbakken behoud je de meeste voedingsstoffen.
Het beste is om rauwe groenten (bijv. rauwkost) af te wisselen met bereide groenten. Probeer dan ook zoveel mogelijk te variëren met verschillende bereidingswijzen, zodat er weinig voedingsstoffen verloren gaan.
Heb jij ook een voedingsvraag voor Healthiness? Stuur dan een e-mail naar: info@healthinessonline.nl en misschien behandel ik jouw vraag op de blog!