De lekkerste granola maak je zelf! Granola is een combinatie van havervlokken, noten en zaden die je in de oven roostert. Je krijgt dan een super gezonde cruesli die door de noten, pitten en zaden niet alleen waanzinnig lekker is, maar ook voedzaam en boordevol gezonde voedingsstoffen zit. Een prima ontbijt om je dag mee te beginnen. Je kunt hem helemaal maken zoals jij dat wilt door te variëren met ingrediënten. Hieronder mijn recept voor een basis granola. Ik eet het over mijn pap, door de kwark en ik pak regelmatig een handje uit de pot…
Lijstje (voor 1 bakplaat)
150 gram havervlokken of havermout
75 gram walnoten
75 gram pecannoten
50 gram gepofte quinoa
50 gram gebroken lijnzaad
75 gram pompoenpitten
75 gram zonnebloempitten
50 gram sesamzaad
6 el honing
3 el gesmolten kokosolie
1-2 tl kaneelpoeder
Aan de slag!
1. De volgende ingrediënten voeg je allemaal bij elkaar in een kom: havervlokken, walnoten, pecannoten, gepofte quinoa, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en sesamzaad.
2. Roer alles goed door elkaar en voeg de honing en de kokosolie toe. Roer dit goed door het mengsel.
3. Voeg het kaneelpoeder toe.
4. Leg bakpapier op je bakplaat en schep het mengsel hier op.
5. Bak de granola in 15-25 min goudbruin. Ik schep het tussendoor 3 keer om, zodat alle kanten mooi bruin en knapperig worden.
Als je het bakblik uit de oven hebt gehaald en de granola hebt laten afkoelen, kun je er bijna van smullen:
1. Voeg eventueel rozijnen toe of ander gedroogd fruit. Je kunt dan denken aan: abrikozen, pruimen, cranberries, banaan. Let er wel op dat je de onbewerkte versie koopt, zonder toegevoegd suiker.
2. Schep je granola in een grote weckpot. Ik doe meestal 1 week (tsja, we zijn grootverbruikers) met een nieuwe lading en daarna maak je gewoon weer nieuwe.
Lekker variëren!
Je kunt met je zelfgemaakte granola alle kanten op!
– Voeg bijv. geraspte kokos of kokosvlokken toe.
– Gebruik i.p.v. walnoten en pecannoten bijv. hazelnoten, cashewnoten, amandelen of pistachenoten. Uiteraard allemaal ongebrand en ongezouten.
– Je kunt i.p.v. kaneelpoeder ook een tl rauwe cacaopoeder (heerlijk!), gemberpoeder, kardemon of een snufje nootmuskaat toevoegen.
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.