Als je op je gluteninname moet letten i.v.m. een glutenintolerantie of zelfs helemaal geen gluten kunt verdragen, is het soms lastig om lekker glutenvrij brood te vinden. Je hebt heel veel andere lekkere opties om mee te lunchen zoals boekweitpannenkoeken, kwark met fruit, noten en zaden, of een salade, maar een broodje op zijn tijd is ook lekker en makkelijk om mee te nemen voor onderweg. Een tijdje geleden sprak in Ankie van praktijk ‘Heel mijn hart‘ in Bergen op de gezondheidsbeurs waar ik die dag ook stond. Zij vertelde dat zij zelf haar brood bakt en dat dit brood ook nog eens glutenvrij is. Dat klonk helemaal goed, dus vroeg ik aan haar het recept en ging ik een paar weken later aan de slag. Het is echt een verrassend lekker brood en het staat binnen 10 minuten in de oven. Wat ook heel handig is, is dat je het brood vijf dagen in de koelkast kunt bewaren of invriezen en dan is het nog steeds lekker. Het brood zit boordevol gezonde en vezelrijke pitten en zaden, dus het is mega voedzaam en je blijft lekker lang verzadigd. Jullie hebben mazzel, want ik mocht dit heerlijke recept delen 🙂
Lijstje
135 gr zonnebloempitten
90 gr gebroken lijnzaad
145 gr (glutenvrije) havermout of boekweitvlokken
2 kleine lepels sesamzaad
4 kleine pompoenpitten
1 theelepel zout
1 el agavesiroop of honing.
3 el kokosolie, gesmolten
350 ml water
Aan de slag!
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Doe alle droge ingrediënten in een schaal en roer dit goed.
3. Meng in een andere kom de agavesiroop of honing, olie en water en voeg dit aan de droge ingrediënten toe. Roer het mengsel even goed door. Als het deeg te dik wordt om te roeren doe er dan nog een beetje water bij.
4. Laat het deeg ongeveer 5 minuten staan, zodat de pitten en zaden vocht kunnen opnemen. Wordt het te droog? Voeg dan nog een beetje water toe.
5. Giet het mengsel in een siliconenvorm of in een bakblik met bakpapier.
6. Zet het brood midden in de oven en bak het 60 minuten.
7. Laat het brood helemaal afkoelen voor je het snijdt. Je kunt het brood 5 dagen in de koelkast bewaren of invriezen.
Tip!
Havermout is van nature glutenvrij, maar de meeste havermout, die je in de supermarkt koopt is verontreinigd met gluten door andere glutenbevattende granen. Kijk dus altijd goed op de verpakking of de havermout werkelijk glutenvrij is. Nu maakt het niets uit als je gewoon gluten kunt eten, maar het is toch handig om te weten.