We eten in Nederland gemiddeld 185 eieren per persoon, per jaar. Zelf gebruik ik eigenlijk ook regelmatig eieren als ik bijvoorbeeld ga bakken of ik maak ei-recepten (zoals eiermuffins, omelet, roerei met groenten, etc.). Nu krijg ik tijdens de workshops steeds vaker de vraag of je ei ook kunt vervangen voor een plantaardige variant, omdat mensen allergisch zijn voor ei of liever geen eieren gebruiken. Gelukkig kan dat en zijn er eigenlijk best veel opties en mogelijkheden, maar je moet je er altijd van bewust zijn dat het enige invloed kan hebben op het resultaat. Als het
recept meer dan twee eieren bevat, wordt het lastiger om de eieren te vervangen voor een plantaardig alternatief. Een ei heeft namelijk altijd een functie in het recept. Wordt het gebruikt als plak- en of bindmiddel? Rijstmiddel? Of om het recept luchtig te maken? Ik heb de ei-vervangers hieronder dan ook ingedeeld naar functie, want je kunt niet iedere vervanger in elk recept gebruiken. De onderstaande opties zijn de hoeveelheden om 1 ei te vervangen…
Verdikkingsmiddel en/of plakmiddel in koude gerechten en bakrecepten
2 eetlepels aardappelzetmeel gemengd met 2 eetlepels warm water
3 eetlepels kikkererwtenmeel gemengd met 3 eetlepels water.
1,5 eetlepel (biologische) maizena opgelost in 2 eetlepels water.
2 eetlepels arrowroot gemengd met 2 eetlepels water.
Los 1 eetlepel agar agar goed op in 1 eetlepel water. Even laten staan en een paar minuten later nog een keer roeren.
1 eetlepel pindakaas, tahin of notenpasta.
50 gram geprakte tofu.
50 gram geweekte havermout.
1 eetlepel psyllium met 2 eetlepels warm water.
4 eetlepels biologische dynamische kwark of geitenyoghurt.
Meng 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels warm/heet water en laat dit ca. 10 minuten staan, zodat er een dik papje ontstaat. Mix het daarna in de blender.
Je kunt in zoete gerechten of baksels heel goed één ei vervangen door een halve geprakte banaan, 50 gram gepureerde pruimen of 3 eetlepels appelmoes aan je beslag of deeg toe te voegen. Het geeft een redelijk stevige structuur en maakt je gerecht zoeter.
Rijsmiddel
1 eetlepel lijnzaad gemengd met 3-4 eetlepels water.
1 eetlepel azijn gemengd met 1 eetlepel bakpoeder (Heel goed mengen voordat je het aan het cakebeslag toevoegt).
2 eetlepels wijnsteen bakpoeder gemengde met 1 eetlepel gesmolten kokosolie en 2 eetlepels water.
NO-EGG poeder.
Glansmiddel
2 eetlepels abrikozenjam (dit gebruik je voornamelijk voor zoete bakgerechten i.v.m. de zoete smaak)
Je moet heel goed nadenken bij een recept of het handig is om het ei of de eieren te vervangen en welke vervanger je dan gaat gebruiken. Het is echt een kwestie van experimenteren en het is dan ook geen succesgarantie. Zoals ik al eerder aangaf, kun je het beste geen ei-vervanging gebruiken als je meer dan twee eieren wilt vervangen. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een deel van de eieren te vervangen of als je echt geen ei mag eten, toch maar kiezen voor een ander recept. Succes!
Heb jij nog andere opties? Laat het hieronder weten in een reactie!