Pitten en zaden, waarom zijn ze zo gezond?

Artikelen voeding, Blog

Ik gebruik dagelijks pitten en zaden in gerechten en nu kreeg ik laatst de vraag…waarom? Tijd voor een blog. Ik probeer zo ‘puur’ mogelijk te eten en pitten en zaden passen perfect in een volwaardig en gezond voedingspatroon.

Pitten en zaden lijken qua samenstelling veel op noten en bevatten relatief veel eiwit, wat ervoor zorgt dat je lang verzadigd bent, en onverzadigde gezonde vetten. Daarnaast bevatten ze ook veel voedingsvezels en weinig koolhydraten. Veel goede voedingsstoffen dus terwijl je er niet zoveel van hoeft te eten.

Pitten en zaden hebben, net als ongezouten (rauwe) noten, veel voordelen voor je gezondheid:
– Je hebt langer een verzadigd gevoel.
– Ze bevorderen de spijsvertering.
– De onverzadigde vetten houden je bloedsuikerspiegel in balans wat je vetverbranding stimuleert.
– Je valt sneller af doordat de omega 3 vetten je hormonen in balans houden

Welke pitten en zaden gebruik ik?
Hieronder een korte uitleg van de pitten en zaden die ik regelmatig gebruik in mijn recepten.

Chiazaad
Deze piepkleine zwarte of witte zaadjes, zijn een rijke bron aan gezonde omega 3-vetzuren en vezels. De gemiddelde Nederlander eet minder dan 1 keer per week (vette) vis om voldoende omega-3 vetten binnen te krijgen, dus is het toevoegen van chiazaad aan je maaltijden een goede aanvulling. Strooi chiazaad over je (havermout)pap, kwark/yoghurt of smoothiebowl. Of voeg het toe aan een smoothie.
Belangrijk: chiazaad kan 9x de hoeveelheid vocht opnemen, dus voor een betere vertering is het belangrijk om het circa 10-15 minuten te laten weken.

Hennepzaad
Hennepzaad heeft een beetje een nootachtige smaak en zit boordevol eiwitten (goed voor spierherstel na een training), goede onverzadigde vetten en omega 3-vetten. Ze bevorderen de spijsvertering en bevatten veel magnesium, ijzer en foliumzuur.

Lijnzaad
Lijnzaad is een zeer goede bron van oplosbare en onoplosbare vezels en omega 3-vetzuren. Ja kan lijnzaad grof malen en toevoegen aan smoothies of strooi het over je ontbijt. Let wel op, van lijnzaad mag je niet teveel innemen. Het advies is om het met mate te nemen, 15 gram is voldoende. Het is aan te raden om niet meer dan 45 gram lijnzaad verspreid over de dag te nemen, i.v.m. de cyanogenen die in lijnzaad voorkomen.

Pompoenpitten en zonnebloempitten
Pompoenpitten en zonnebloempitten zijn een goede bron van gezonde vetten en mineralen, waaronder magnesium en zink.

Sesamzaad
Sesamzaad is heerlijk over wokgerechten en ik gebruik regelmatig tahin (sesampasta) voor dressings of op een cracker of boterham. De zaadjes zijn rijk aan eiwitten, calcium en ijzer.

Welke pitten en żaden gebruik jij regelmatig in je voeding? Laat het hieronder in een reactie weten.

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan nu aan voor online coaching

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

2 × 4 =

Menu