Ontbijttip: Chiapudding met aardbeien

Blog, Ontbijt

Zoals vele van jullie weten eet ik heel graag (warme) pap als ontbijt, omdat dit lang verzadigd en als ik het een keer niet eet, heb ik de hele dag het gevoel alsof ik iets mis. Maar zo nu en dan maak ik een uitzondering en ontbijt ik ook, voornamelijk in de zomer, met chiapudding; dit is een heerlijke pudding met chiazaden.

Chiazaden zijn kleine ovale zaadjes die in de kleuren wit, bruin en zwart verkrijgbaar zijn en bevatten een grote hoeveelheid eiwitten, vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en omega-3 vetzuren. Een aantal positieve effecten van deze zaden:

Ze zijn…
glutenvrij
een goede bron van energie en makkelijk verteerbaar.
vezelrijk en zorgen dus voor een goede darmwerking en stoelgang.
De zaden kunnen tot wel 9x vocht opnemen, dus als je ze aan vocht toevoegt (dit kan bijvoorbeeld een smoothie zijn), zal je merken dat het gelei-achtig wordt en dat is ideaal voor als je een pudding wilt maken.

Lijstje (voor 1 persoon)
150 ml rijstmelk
50 ml kokosmelk
1 banaan
2 el chiazaad
1 tl gebroken lijnzaad
1/2 tl vanillepoeder

Voor de saus:
200 gram aardbeien
2 gedroogde pruimen
2 el water

Aan de slag!
1. Doe de rijstmelk, kokosmelk, banaan, vanillepoeder en in de blender of in een maatbeker en mix dit (met een staafmixer).
2. Voeg daarna het chiazaad toe. Roer dit goed door het mengsel en zet alles voor minimaal drie uur in de koelkast. Het handigst is als je het ‘s avonds voor het slapen gaan maakt en dan een hele nacht in de koelkast laat staan. De volgende ochtend staat je ontbijtje dan al lekker voor je klaar!
3. Maak vervolgens de aardbeiensaus door alle ingredienten in een klein pannetje te doen en dit op een laag vuur zo’n tien minuten te laten koken. Laat de saus afkoelen en zet ook dit in de koelkast, zodat het nog iets dikker wordt.
4. Nu kun je de saus op de chiapudding scheppen of je kunt het laagje voor laagje in een schaaltje of een glas scheppen zoals ik heb gedaan.

Tips!
1. Je kunt de banaan ook weglaten, dan is je pudding iets minder zoet, maar niet minder lekker!
2. Mocht je geen tijd/zin hebben om de aardbeiensaus te maken, kun je ook 100 gram aardbeien mee blenderen en dan heb je ook een heerlijke pudding.

Lekker, snel en voedzaam ontbijten!

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

twaalf − 4 =

Menu