Is het drinken van een eiwitshake nodig voor spierherstel??

Artikelen voeding

Een eiwitshake is een erg populair drankje onder fanatieke en minder fanatieke sporters. Maar wat zijn eiwitshakes, wat heeft het voor een effect en is het eigenlijk wel zo zinvol? In dit artikel lees je meer over hoeveel eiwitten je nou nodig hebt, wat eiwitshakes zijn, voor wie ze geschikt zijn en waar je op kan letten.

Een gemiddeld persoon heeft per kilogram lichaamsgewicht 0,8 gram eiwit per dag nodig. Wanneer je aan krachttraining of duursport doet, heeft jouw lichaam meer eiwit nodig dan als je niet sport. Het lichaam heeft deze extra eiwitten nodig voor spiergroei en spierherstel. De hoeveelheid eiwitten die een sporter nodig heeft is afhankelijk van de doelstelling van de sporter en kan variëren van 1,2 tot maximaal 2 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Eiwitshakes zijn producten die bedoeld zijn om extra eiwitten binnen te krijgen.

Eiwitshakes zijn gemaakt van eiwitten in poedervorm, die gemengd zijn met melk en/of water. Eiwitsupplementen kun je onderverdelen in twee groepen: wei- eiwit en caseïne- eiwit. Wei- eiwit worden snel opgenomen en wordt daarom vaak direct na het sporten ingenomen. Caseïne- eiwit wordt daarentegen niet snel opgenomen en wordt vaak voor het slapengaan ingenomen, zodat je lichaam de gehele nacht voldoende eiwitten beschikbaar heeft voor de aanmaak van spierweefsel.

Wanneer jij als fanatiek sporter meer eiwitten nodig hebt om jouw sport te verbeteren en/of streeft naar meer spiermassa, kan het innemen van eiwitshakes nuttig zijn. Een eiwitshake werkt alleen als toevoeging op jouw dagelijkse inname. Zorg daarom eerst dat jouw dagelijkse inname aan voeding voldoende is en vervang geen maaltijden met eiwitshakes. Als je zo’n twee keer in de week sport, zonder hoge doelstelling en een gezond eetpatroon, dan haal je vaak al voldoende eiwitten uit je voeding.

Bij de inname van een eiwitshake, krijg je niet alleen eiwitten binnen. De eiwitshakes bestaan merendeel uit eiwitten, maar bevatten ook koolhydraten en/of vetten. Als je kiest voor whey-isolaat, wordt de hoeveelheid koolhydraten in je eiwitshake geminimaliseerd.

Wanneer je lactose-intolerant bent moet je wel opletten met het kopen van eiwit supplementen. Lactosevrije varianten en veganistische varianten zijn altijd lactosevrij, maar is de kwaliteit van het supplement weer wat lager. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat dierlijk eiwit meer effect heeft op spieropbouw dan plantaardig eiwit.

Wil je de eiwitinname vergroten zonder meteen naar een eiwitshake te grijpen, dan vind je hieronder tips die jouw daarbij kunnen helpen.

  • Zorg dat je dagelijkse inname aan voeding voldoende is, zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • De inname van 20 gram eiwit per eetmoment, zoals ontbijt, lunch, avondeten en/of tussendoor, heeft een positief effect op het vergroten van de spiermassa.
  • Zorg dat je 3 tot 4 uur voor de training een maaltijd inneemt met voldoende eiwit, zoals zuivel(producten), vlees, vis, eieren of tofu. Daarnaast is de inname van voldoende koolhydraten voor het sporten ook belangrijk.
  • De inname van melkeiwitten hebben het meeste effect op spiergroei.
  • Kijk uit dat je niet meer eiwit inneemt dan dat je nodig hebt. Meer nemen dan nodig kan ervoor zorgen dat je aankomt.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!