Gezond koffieleuten!

Artikelen voeding

Hou jij van een goede kop koffie? Dan ben je goed bezig, want koffie blijkt uit vele wetenschappelijke onderzoeken gezond te zijn. Is dat niet fijn om te horen? In dit artikel lees je wat de positieve maar ook negatieve effecten van koffie zijn en welke soort je het beste kunt drinken

Koffie bevat cafeïne en dit zorgt voor de vele gezondheidsvoordelen. De bekendste eigenschap is dat het energie geeft en het je wakker houdt. Daarnaast verhoogd koffie de stofwisseling en stimuleert het de vetverbranding. Ook bevat koffie antioxidanten. Deze antioxidanten beschermen jou tegen stoffen die de cellen in het lichaam kunnen beschadigen. Wanneer je dus voor een langere tijd regelmatig koffie drinkt, verkleint het de kans op het krijgen van kanker, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en hersenbloedingen.

De cafeïne in koffie, kan bij een te hoge inname een negatief effect hebben. Te veel cafeïne, kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk en hoofdpijn. Dit is de reden waarom wordt aangeraden niet meer dan 4 koppen (125 ml) per dag te drinken. Daarnaast bevat koffie het stofje cafestol. Cafestol zorgt voor een verhoogd LDL-cholesterol en een te veel van dit soort cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Wat kan leiden tot hart- en vaatziekten of een herseninfarct.

Maar welke koffie kan ik dan het beste drinken?

  • Als koffie goed gefilterd is, bevat het weinig cafestol. Koffie gezet met een percolator, oploskoffie, koffie van koffiepads en koffie gezet met een papieren filter zijn koffiesoorten die het minst cafestol bevatten. Je kunt hier dus ongeveer 4 koppen per dag van drinken.
  • Koffie van cups uit een espresso apparaat bevatten iets meer van het stofje cafestol. Drink hiervan maximaal 2-3 kopjes per dag.
  • Wanneer je koffie drinkt uit een koffieautomaat vraag dan na wat voor soort automaat het is. Als het een apparaat is met vloeibaar koffieconcentraat of gefilterd met een papieren filter, mag je 4 koppen per dag drinken. Als het een apparaat is met een metalen of nylon filter, drink dat maximaal 2-3 kopjes per dag.
  • Vermijd kookkoffie en kies voor een andere soort, omdat bij deze het gehalte aan cafestol het hoogst is.

Wanneer mag je minder tot geen koffie drinken?

Het wordt afgeraden koffie te drinken als je een leeftijd hebt onder de 13 jaar of zwanger bent, omdat cafeïne een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van het zenuwstelsel of ongeboren kind. Ook kan het meer darmklachten geven, wanneer je last hebt van het prikkelbare darmsyndroom.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!