Ik krijg de laatste tijd steeds vaker de vraag hoe je zo effectief mogelijk gezond kunt eten. Hierbij het antwoord…plannen! Plannen van je maaltijden is een belangrijk onderdeel om een gezond voedingspatroon na te streven. Als je niet goed vooraf bedenkt wat je de komende dagen wilt eten, is de kans groot dat je geen gezonde dingen in huis hebt en dus sneller een ongezonde keuze maakt. Ik heb bepaalde producten standaard in huis, zodat ik altijd iets gezonds kan maken of in ieder geval de keuze heb voor ‘gezond’. Nu heb ik het voordeel dat ik thuis werk, dus als ik trek krijg in iets wat ik toevallig niet in huis heb, kan ik dit tussen de werkzaamheden door nog even halen. Als je deze mogelijkheid niet hebt, is het eigenlijk nog belangrijker om goed te plannen. Schrijf in het weekend alvast op welke maaltijden (ontbijt, lunch, avondmaaltijd en tussendoortjes) je wilt gaan maken voor de komende 2-3 dagen en wat je hiervoor nodig hebt. Maak aan de hand hiervan een lijstje en haal de boodschappen in huis. Herhaal dit ritueel na 2-3 dagen weer. Super handig, want als je dan ’s middags moe uit je werk komt, kun je gelijk aan de slag. Wel zo makkelijk! Zorg ook dat je goed je tussendoortjes plant, want zo voorkom je dat je rond 16.00 uur een dip krijgt en gaat snaaien. Denk bij gezonde tussendoortjes aan: fruit, ongezouten ongebrande noten, magere kwark met muesli, cracker met beleg, gedroogd fruit, tomaatjes, worteltjes, komkommer, etc. Ik heb voor jullie een boodschappenlijst gemaakt wat ik (bijna) altijd standaard in de koel- of voorraadkast heb staan, dus laten we beginnen….
Zuivelproducten en/of zuivelvervanging
– Magere kwark
– Rijst-, amandel- of havermelk.
Groenten
– Komkommer
– Wortels
– Gekookte bietjes
– Tomaten
– Avocado
– Sla
Fruit
– Appels
– Bananen
– (pers) sinaasappels
– Ander fruit. In de winter koop ik regelmatig diepvriesfruit voor in mijn smoothies.
Brood, granen, pasta, rijst, peulvruchten, etc.
– (Zuurdesem)- of roggebrood
– Havermout
– Muesli zonder suiker
– Quinoavlokken
– Volkorenpasta
– Zilvervlies- of bruinerijst
– Kikkererwten
– Quinoa
– Volkoren couscous
Broodbeleg
– Hummus
– Eieren
– Gerookte zalm
– Notenpasta’s
– Roomboter
Overig
– Pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten)
– Zaden (chia zaden, hennep zaden gepeld)
– Boekweitmeel, amandelmeel en speltmeel
– Ongebrande ongezouten noten
– Kokoswater
– Kokosvet
Als je deze ingrediënten in huis hebt, is het oh zo makkelijk om lekker en gezond te eten!