Het advies is om één keer per week vis te eten, het liefst vette vis. Vis is een belangrijke bron van meervoudig onverzadigde vetzuren (de visvetzuren EPA en DHA) en essentiële voedingsstoffen zoals vitamine D, jodium, fosfor en selenium. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat het eten van één keer per week vette vis de kans op hart- en vaatziekten verkleind en een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Bij de keuze van de vis is het verstandig om niet alleen de magere soorten te kiezen, maar juist ook de vette. Vette vis bevat meer gezonde visvetzuren dan magere vissoorten.
Magere vis
Magere vis is meestal een wit soort vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, koolvis, pangasius, heilbot en tilapia. In vergelijking tot vette soorten vis, bevat magere vis minder vet en energie. Een nadeel is wel dat ze een veel kleinere hoeveelheid visvetzuren (EPA, DHA) bevatten.
Vette vis
De vette vissen zijn vissen zoals ansjovis, makreel, zalm, haring, tonijn, forel of sardines. Verse vis of vis uit diepvries of blik, dat maakt niet uit. Behalve bij zalm, want verse zalm is meestal vetter dan de zalm uit diepvries of blik. Vis is “vet” wanneer er meer dan 5% vet in zit. Hoe zit het dan met verse kibbeling of lekkerbekjes? De gepaneerde vis of vis met een beslaglaagje zijn helaas niet zo gezond. Deze soorten vis zuigen tijdens het bakken of frituren een hoop vet op. Kies daarom voor vissoorten zonder krokant jasje.
Vul je voeding aan!
Mocht je niet in de gelegenheid zijn om voldoende vis te eten, kun je je voeding aanvullen met een zuivere visolie- of krilloliesupplement. Zowel visolie als krillolie bevatten de belangrijke omega-3 vetzuren. Krillolie is daarentegen duurzamer en zuiverder (bevat minder zware metalen) dan visolie.
Antioxidanten
De omega-3 vetzuren EPA en DHA zijn erg gevoelig voor oxidatie. Ze kunnen snel aangetast en ranzig worden als het in contact met zuurstof komt. Om beschadiging van de visolie tegen te gaan, moeten er antioxidanten aan de visolie worden toegevoegd. Voorbeelden van antioxidanten zijn tocoferolen (vitamine E), polyfenolen, kruidenextracten (zoals rozemarijn extract), ascorbaten (vitamine C) en citroenzuur. Let hierop bij het kopen van een visolie. Zelf gebruik ik altijd de krillolie van Nutribites. Een zuiver supplement met 100% pure krill en zonder visbijsmaak.