Er staan veel verschillende kreten op de kaasverpakking. De kaas kan jong of oud zijn en er staat altijd een nummer op, zoals 48+. Maar wat betekenen deze allemaal en hoe kies je de beste kaas voor jou?
Jong en oud
Dit spreekt natuurlijk wel een beetje voor zichzelf. Een jonge kaas heeft minder lang gerijpt dan een oude kaas. Dat heeft vooral een smaakverandering als effect. Het betekent dus niet dat een oude of een jonge kaas per se gezonder is, hier kies je vooral voor wat jij het lekkerste vindt! Het kan zo zijn dat oude kaas iets meer vet heeft, omdat het minder vocht bevat. Maar er is ook nog een andere indicatie voor het vetgehalte waar we het straks over gaan hebben!
Belegen kaas
Of de kaas belegen is of niet hangt ook af van de rijpingstijd. Onderstaand is een handig rijtje waar je kan zien wat de titel betekent voor het aantal weken rijpingstijd.
Jonge kaas | Minimaal 4 weken |
Jong belegen kaas | 2 maanden |
Belegen kaas | 4 maanden |
Extra belegen kaas | 7 maanden |
Oude kaas | 10 maanden |
Overjarige kaas | Meer dan 12 maanden |
10+ versus 48+
De cijfers op de verpakking geven het vetgehalte aan. Hoe lager het getal, hoe minder vet natuurlijk! De cijfers beginnen bij 10+ en eindigen bij 60+. In Nederland is vooral de 48+ kaas bekend. Dit heeft dus niet te maken het aantal weken dat de kaas heeft gerijpt, maar met het vetgehalte. Voor de gezondheid is het beter om een kaas te kiezen met weinig vet. Deze smaken wel wat anders, dus hier kan je een goede balans vinden tussen smaak en gezondheid. Een 20+ of 30+ kaas bijvoorbeeld bevatten al veel minder vet en kunnen net zo lekker zijn!
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.
Tekst: Judith Flietstra (diëtiste in opleiding)