Veel mensen willen nu minder boodschappen doen of ze laten de boodschappen bezorgen. Dat heeft voordelen, want minder vaak naar de supermarkt scheelt geld en je haalt minder snel iets lekkers wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Om te zorgen dat je op woensdag niet misgrijpt in de voorraad- of koelkast, heb je twee verschillende methoden om alles in huis te halen wat je nodig hebt. Lees verder om te kijken welke methode het beste bij jou past!
Methode 1: Weekplanning
Sommige mensen houden van een strakke weekplanning en met deze methode maak je een menu voor de hele week inclusief boodschappenlijst. Zelf houd ik deze methode altijd aan, want ik ben een echte planner :-). Je kunt er dan heel makkelijk voor zorgen dat je iedere week verschillende soorten maaltijden eet zoals pasta, rijst, soep, aardappelen, salade, ovenschotel, etc. Knip lekkere recepten uit, maak het een keer en als het echt lekker is, plak je het recept in een schrift of plakboek. Zo heb ik de afgelopen jaren heerlijke snelle recepten verzameld, dus als ik dan in het weekend een nieuw en gevarieerd weekmenu bedenk, pak ik altijd even de map erbij. Het voordeel van deze methode is dat je weinig tot geen voedsel verspilt. Probeer wel goed naar de houdbaarheidsdata van bijv. voorgesneden verse groenten te kijken. Eet de meest verse producten aan het begin van de week en eindig bijvoorbeeld met een hartige groentetaart of verse soep waar je nog restjes groente van de hele week in kan verwerken.
Methode 2: Haal een voorraad in huis en kijk per dag
Mocht je niet zo van het plannen zijn en kijk je liever op de dag zelf wat je graag wilt eten, is deze tweede methode erg handig. Zo haal je in één keer een goede voorraad in huis waar je verschillende maaltijden mee kunt maken.
Denk in drie componenten: eerst in groenten (daar wil je dan ook het meest van eten), dan in eiwitrijke producten en dan in producten met gezonde koolhydraten. Zelf heb ik bepaalde groenten altijd in huis, zoals paprika, courgette, champignons, spinazie, tomaten, uien en knoflook. Deze groenten zijn namelijk makkelijk, in verschillende soorten maaltijden, te verwerken (pasta, soep, curry, hartige taart, etc.). Eet je koolhydraatarm? Zorg dan dat je een ruime hoeveelheid courgetti (als vervanging voor pasta), bloemkoolrijst en broccolirijst (als vervanging voor rijst) in huis haalt.
Bij eiwitrijke producten kun je denken aan: vlees, vis, eieren, kaas, vleesvervangers, peulvruchten en noten. Koop een gevarieerd aanbod en vries eventueel een deel in, zodat je dit later in de week uit de diepvries kunt halen. Gezonde koolhydraten zijn: (zoete) aardappelen, zilvervliesrijst, quinoa, volkorenpasta en volkoren couscous. Deze producten hebben als voordeel dat ze langer houdbaar zijn en je ze dus gemakkelijk aan het einde van de week kunt eten. Als je een ruime voorraad van alledrie de componenten in huis hebt, kun je heerlijke maaltijden maken. Een nadeel van deze methode is dat de vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ iedere dag weer terugkomt en je aan het einde van de week erg creatief moet zijn met de producten die overblijven. Maar dat is ook wel weer een leuke uitdaging en je maakt misschien eerder een gerecht wat je anders niet had bedacht. Probeer in ieder geval de meest verse producten en/of minst lang houdbare producten aan het begin van de week te eten, zodat je geen voedsel hoeft te verspillen.
Maak de boodschappenlijst compleet!
Je hebt natuurlijk niet alleen maar boodschappen voor de avondmaaltijd nodig, maar ook voor het ontbijt, lunch, tussendoortjes, fruit, schoonmaakmiddelen, toiletspullen, etc.. Maak een standaardlijst (eventueel in Excel) van producten die jullie in huis vaak gebruiken, schat in hoeveel je hiervan gebruikt per week en zorg dat je er altijd een goede voorraad van hebt. Zet een kruisje bij de producten die op zijn, zodat je weet dat je dit weer opnieuw moet kopen.
Zelf hebben we ook een aantal standaard producten die we de hele week gebruiken en dus altijd voldoende op voorraad hebben, zodat we niet misgrijpen: rijstwafels, roggebrood, rozijnen, diepvriesfruit, ongezoete amandelmelk, rijstemelk, havermout, notenpasta, ongezouten noten, etc.
In de aanbieding
Pasta, rijst, schoonmaakmiddelen en toiletartikelen zijn lang houdbaar, dus dit kun je prima in grotere hoeveelheden kopen als dit in de aanbieding is, mits je er zeker van bent dat je het gaat gebruiken, anders is het zonde. Kijk in ieder geval bij het maken van je weekmenu of tijdens het winkelen in de supermarkt naar de aanbiedingen die er die week zijn en doe er je voordeel mee. Als je je maaltijden aanpast aan producten die in de aanbieding zijn, scheelt dat een hoop geld in je portemonnee.
Meer besparen?
Kies eens vaker voor diepvriesproducten zoals diepvriesfruit, diepvriesgroenten of vis uit de diepvries. Dit zijn goede alternatieven voor de verse producten en zijn mega handig om in huis te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld altijd een lekkere smoothie maken met frambozen en spinazie uit de diepvries of schep nog wat extra diepvriesspinazie door je pastasaus.
Wil je wel gezond(er) eten? Maar weet je vaak niet goed hoe je dit aanpakt? De deelnemers van de Healthiness voedingsprogramma’s krijgen iedere week compleet uitgeschreven weekschema’s (boordevol heerlijke recepten) op maat en hoeven alleen nog maar 1x per week de boodschappen in huis te halen. Dit scheelt een hele hoop tijd en je bent er zeker van dat je (met het hele gezin) gezond en lekker eet!