Kwark is lekker eiwitrijk en voedzaam, maar zo nu en dan een kwark met een smaakje is heerlijk voor de afwisseling. Al die lekkere kwarkjes in de supermarkt bevatten over het algemeen veel toegevoegd suiker of zoetstoffen, dus die laat ik liever staan. Bovendien leek het mij super makkelijk om zelf zo’n lekkere vruchtenkwark te maken en dat is het ook. Het enige wat je nodig hebt, is kwark, vers- of diepvriesfruit en eventueel een beetje diksap, honing of pure stevia. Ideaal als toetje (een favoriet voor de kids trouwens en veel gezonder dan een Danoontje ;-)), tussendoortje of gewoon als ontbijt. Zelf eet ik het regelmatig als lunch met muesli zonder suiker, pitten, zaden en/of noten. Je hebt dan meteen een portie fruit binnen en door de kwark, noten en muesli vult het goed en heb je niet snel weer trek na de lunch.
Lijstje (voor 1 persoon)
150 ml magere kwark
75 gram aardbeien (vers of uit de diepvries)
1 banaan
Omdat ik dit als lunch at, heb ik (na het blenderen) ook nog een handje ongezouten noten en twee eetlepels muesli, wat pitten en zaden toegevoegd.
Aan de slag!
1. Doe alle ingrediënten in een blender en blend tot een gladde vruchtenkwark. Je kunt hier ook een staafmixer voor gebruiken.
Je kunt natuurlijk heel goed variëren met verschillende soorten fruit. De volgende vruchten(combinaties) zijn ook erg lekker:
– Mango
– Ananas
– Abrikoos en perzik
– Framboos en banaan
– Blauwe bessen en frambozen
Gele vruchten zijn vaak zoet van smaak en hier hoef je eigenlijk geen extra zoetstof aan toe te voegen. Mocht je alleen maar rode vruchten gebruiken of gewoon van zoet houden, voeg dan nog een eetlepel diksap, agavesiroop of eventueel honing toe voor een zoetere smaak.
Tip!
Voeg voor extra vezels nog een theelepel chiazaden toe. Laat deze dan nog wel even 10-15 minuten in de smoothie weken, zodat ze optimaal verteerd kunnen worden.