Het is eind mei, het blijft langer licht en de temperaturen stijgen. En wat is nou leuker dan buiten eten met vrienden, familie en buren op een mooie zomeravond? Dus haal die barbecue maar tevoorschijn! Helaas is elke week barbecueën met wit stokbrood, speklappen en vette sauzen niet de beste keuze als het gaat om je gezondheid. Daarom vind je in dit artikel tips voor een gezonde barbecue!
Voorkom snaaien
De barbecue heeft tijd nodig om op de juiste temperatuur te komen. Stil je trek en voorkom het snaaien van stokbroodjes met kruidenboter of andere smeersels. Het is makkelijker jezelf in te houden, wanneer je een tussendoortje neemt, bijvoorbeeld een bakje yoghurt of fruit. Op deze manier wordt de ergste trek uitgesteld.
Neem zelf iets mee
Wanneer je bent uitgenodigd voor een barbecue en als je denkt dat er weinig gezonde opties zijn, neem dan zelf groente spiesjes, fruit of salades mee. Je bent hierdoor niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde maaltijd.
Kies je voor vis, vlees of kip?
Het bereiden van vlees op de barbecue is een gezonde manier om je vlees klaar te maken. Tijdens de barbecue worden namelijk geen bereidingsvetten, zoals boter, vet of olie gebruikt. Het is wel belangrijk dat vlees niet zwart aanbrandt. Als je kiest voor vlees tijdens de barbecue, kies dan wel voor magere vleessoorten, zoals kipfilet, biefstuk, rosbief, entrecote, tartaar, rundergehakt of kalkoen.
Het eten van vis tijdens de barbecue, is ook een gezonde variatie. Een witvisje of vis met goede vetten, zoals zalm en tonijn, is allemaal goed! Ook zijn gamba’s of coquilles aan een spies lekker voor op de BBQ.
Gebruik liever geen varkensgehakt, half-om-half gehakt, hamburgers, lamsvlees, karbonade, varkenslap, slavink, boomstammetjes, worst, spekjes, speklap of gepaneerd vlees voor op de BBQ. Deze vleessoorten bevatten namelijk veel vet.
De grootste boosdoener van barbecueën is het eten van te veel vlees. Vaak loopt het aantal op naar vier, vijf of meer porties vlees per avond. Probeer daarom de hoeveelheden vis en vlees te beperken tot 100 gram en te variëren met groenten en fruit.
Waarom niet meer groente op de BBQ?
Gegrilde paprika, courgette, aubergine en champignonsticks zijn heerlijke gerechten voor de barbecue. Ook de maïskolf of zoete aardappel in dikke plakken zijn ook erg lekker.
Salades
Een grote salade met veel verschillende soorten groentes kan niet ontbreken bij een gezonde barbecue. Op deze manier raak je verzadigd en heb je minder de behoefte om te veel vlees te eten. Kies voor een mix van groente, fruit, noten, zaden, magere kaasjes en een gezonde dressing.
Sauzen & dips
Maak zoveel mogelijk sausjes zelf. Vermijd daarnaast ketchup of andere barbecuesauzen, want deze zitten vaak vol met suiker en andere ongezonde toevoegingen. Gezonde dip ideeën om zelf te maken zijn hummus, pesto, guacamole of salsa. Hieronder vind je een recept voor een heerlijke pestodip.
Pesto recept
Lijstje voor 1 schaaltje
- 30 gram pijnboompitten
- 40 gram basilicum
- 1 teen knoflook
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 120 ml olijfolie
Aan de slag!
Rooster de pijnboompitten goudbruin in een koekenpan.
Pers de knoflook met een knoflookpers of snijdt het heel fijn. Meng dit met de pijnboompitten, de basilicum, de kaas en de olijfolie in een keukenmachine.
Voeg eventueel peper en zout toe.