Mocht je na de feestdagen toe zijn aan een healthy salade? Maak dan deze verrukkelijke papajasalade, ook wel Som Tam genoemd. Som Tam is één van de meest bekende gerechten in Thailand en kom je dan ook in de meeste restaurants wel tegen, maar ook op straat wordt het veel klaargemaakt. Het is een heerlijke pittige salade met als basis onrijpe papaja. Deze exotische vrucht is onrijp niet oranje, maar groen van kleur, lichtzoet van smaak en dus een uitstekende basis voor een lekkere gezonde salade met een bite.
Ingrediënten
1 onrijpe papaja
3 stengels kousenband
2 teentjes knoflook
2 rode chilipepers
2 el kokosbloesemsuiker
3 el vissaus
3 el citroensap
8 cherrytomaatjes
ongezouten pinda’s of cashewnoten (voor garnering)
Benodigdheden
Vijzel
Bereidingswijze
1. Schil de papaja en snijd het vruchtvlees in slierten die zo dun en zo lang mogelijk zijn. Leg de slierten even apart.
2. Was de stengels kousenband, snijd deze in stukken van 2,5 centimeter en houd ze ook apart.
3. Pel de knoflook en plet dit samen met de chilipepers in de vijzel. Voeg de stukjes kousenband toe en kneus ze met de stamper.
3. Voeg de kokosbloesemsuiker, de vissaus en het citroensap toe en roer alles door elkaar. Doe als laatste de tomaatjes erbij en stamp ze fijn.
4. Meng de papaja met het mengsel uit de vijzel, voeg daarna de pinda’s toe en roer alles goed door elkaar.
Serveer de salade met plakjes komkommer.
Tips!
Papaja en kousenband kun je kopen bij de toko.