TEMPTATION, TEMPTATION.

Kan jij jouw verleiding weerstaan?

‘Wanneer ik iets niet mag, lijkt het opeens veel interessanter.’
‘Als het niet in mijn zicht is, kom ik ook niet in de verleiding en bega ik geen fout.’
Het klinkt alsof we naar de gedachten van Rodger luisteren tijdens zijn verblijf op Temptation Island, maar nee. Deze blog gaat over een ander soort temptation, misschien wel een veel grotere verleiding…

Dagelijks gaan we de strijd aan met ons eigen ECHTE TEMPTATION zoals patat, chocolade, pizza, koekjes, chips, taart, hamburgers, wijntjes… zal ik nog even doorgaan? In ieder geval alles met TEVEEL koolhydraten, TEVEEL vet en een TE hoog promillage. Wel VET lekker trouwens.

Soms maken we onszelf helemaal gek met alleen al gedachtes. In één keer schrap je al het ‘ongezonde’ eten uit je leven en dan pas merk je hoeveel je hiermee in aanraking komt: advertenties, reclames, eigenlijk gewoon je hele omgeving. Wanneer je hier gevoelig voor bent kan dat resulteren in het volgende:
OF: Je bent chronisch hangry (angry en hungry tegelijk).
OF: Je geeft toe aan de verleiding maar dan heb je later spijt en ben je alsnog chagrijnig.
Beide niet goed dus en ook zeker niet gezellig voor de mensen om je heen.

MAAR GOED NIEUWS: ER IS HOOP!
Ik heb vier handige tips die je helpen om deze verleidingen te weerstaan:

 1. REGELMAAT: HOUD EEN VAST EETPATROON AAN.
  Alles went, behalve een vent, maar dus wel een vast eetpatroon! Laat je dag bestaan uit zes vaste eetmomenten: ontbijt-tussendoortje-lunch-tussendoortje-avondeten-tussendoortje.
  Zo kan je je voeding goed verdelen en plannen, wat de kans op eetbuien verkleint.
 2. ZORG DAT JE VERSCHILLENDE VERANTWOORDE TUSSENDOORTJES IN HUIS HEBT.
  Wanneer je dit hebt heb je variatie, en variatie helpt om cravings te voorkomen. Dan heb je niet wéér die rijstwafel met hummus maar een keer rijstwafel met hummus-pikant. Grapje.
  Hier nog een paar variatievoorbeelden: rauwkost fruit – magere zuivel – gekookt ei – handje ongezouten noten – waterijsje – 3 blokjes pure chocolade minimaal 80% (OMG, chocolate!).
 3. VOORKOM HONGERIG BOODSCHAPPEN DOEN.
  Probeer niet met honger boodschappen te doen, want we maken meestal niet de beste beslissingen met een lege maag. Hiermee voorkom je niet alleen onnodige kosten aan onnodige calorieën maar ook dat de ongezond gevulde voorraadkast de hele week je naam gaat roepen. En die is moeilijk te negeren…
 4. POETS JE TANDEN!
  Heb je nou al vier stukken fruit en acht meergranen rijstwafels gegeten maar blijft die stem in je hoofd zeggen: IK WIL CHOCOLADE! Poets dan gewoon je tanden, want dan is je trek als sneeuw voor de zon verdwenen. Dan kan je misschien na een tijdje ook nog een nieuwe carrière beginnen als Hollands Next Tand Model

LAST BUT NOT LEAST
De gouden tip: VERGEET JEZELF NIET TE VERWENNEN. Het klinkt nu misschien allemaal alsof al het ‘ongezonde eten’ puur vergif is. Dat is natuurlijk helemaal niet waar. Niets is slecht, zolang je het maar met mate doet. Zo cliché maar echt waar. Dus neem af en toe gewoon een patatje, chocolade, pizza, koekjes, chips, taart, hamburgers of een wijntje maar doe dan ‘OF-OF’ en niet ‘EN-EN’. Als je een gezonde basis hebt, kan het zo nu en dan geen kwaad!
Bedenk gewoon eerst: Wil ik dit echt? Of is het mijn temptation?

Fijn weekend!
– Claudia Tjan, diëtist in opleiding bij Healthiness

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!