Suikervrije amandelspijs

Blog, Healthy baking

De amandelspijs die meestal in producten zoals gevulde speculaas, banketstaaf of kerstbrood is verwerkt is eigenlijk geen echte amandelspijs, want het wordt in de meeste gevallen gemaakt van witte bonen en abrikozenpitten. Als je dit mengt met suiker ontstaat er een plakkerige massa en dit wordt dan ‘banketbakkersspijs’ genoemd. Het klinkt heel luxe, maar dat is het dus niet. De reden is dan ook dat amandelen prijzig zijn en anders wordt het product, waar het in verwerkt wordt, te duur. Gelukkig kun je heel gemakkelijk, en met maar 3 ingrediënten, zelf gezonde amandelspijs maken en dan bedoel ik ook de ‘echte’ met als hoofdingrediënt amandelen. Je kunt deze amandelspijs het beste voor gebruik maken, want hoe langer je het in de koelkast bewaard (je kunt het gerust 4 weken bewaren), hoe beter het wordt qua smaak. Maar mocht je het meteen willen gebruiken, kan dit natuurlijk ook. Ik heb twee verantwoorde varianten voor je: één gezoet met dadels en de ander met agavesiroop.

Amandelspijs met dadels:
150 gram amandelmeel
50 gram medjool dadels
2 el citroensap

Amandelspijs met agavesiroop:
150 gram amandelmeel
75 gram honing of agavesiroop
1 tl citroenrasp (van een biologische citroen)
1 el citroensap

Aan de slag!
1. Meng alle ingredienten, in een kom, door elkaar.
2. Leg het amandelspijs op een stukje plastic vershoudfolie, vouw het dubbel, maak er een rolletje van en vouw het geheel goed dicht.
3. Je kunt de amandelspijs nu ongeveer 4 weken in de koelkast bewaren. Misschien nog wel langer, maar toen was het bij mij allang op 🙂

Tip!
Je kunt ook zelf amandelmeel maken…
Doe dan 150 gram witte amandelen in de keukenmachine en hak de amandelen fijn tot meel. Zo simpel kan het zijn!

Gerelateerde berichten

No results found

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

3 × vier =

Menu