Tegenwoordig zijn de meeste groenten en fruit het hele jaar door verkrijgbaar. Het wordt vanuit alle werelddelen ingevlogen, zodat het prachtig en glimmend bij ons in de supermarkt ligt. De meeste groenten- en fruitsoorten zijn seizoensgebonden en smaken dan ook op hun best. En doordat het dan volop verkrijgbaar is, ligt de prijs ook veel lager, hoe leuk! Het is je misschien vast al wel opgevallen dat rabarber op dit moment een echt seizoensproduct is, dus heb ik deze groente, het is geen fruit, voor je onder de loep genomen…
Dat ik dol ben op rabarber weet je misschien inmiddels wel. Toen ik nog heel jong was, heel wat jaartjes geleden dus, aten we in het voorjaar en in de zomer bij mijn opa en oma altijd rabarber bij de warme maaltijd, gewoon als compote en bijgerecht. En dan met een flinke schep suiker erover, want dat mocht natuurlijk alleen daar. Thuis kwam het ook vaak op tafel, maar dan aten we het met yoghurt als toetje. Maar goed, rabarber heeft misschien een beetje een stoffig imago, maar is weer helemaal terug van weggeweest. Je kunt er namelijk allemaal hele gezonde recepten mee maken. Van hippe healthy smoothies tot cakes, taarten en heerlijke gezonde toetjes.
Rabarber is een grote struikachtige plant die van maart tot augustus verkrijgbaar is. Je kunt van de rabarber alleen de steel eten; de overige delen van de plant zijn namelijk giftig. Het is belangrijk dat je bij aankoop let dat de stelen hard en stevig zijn en niet al te dik. Ook geldt, hoe roder de rabarber, hoe zoeter!
Het is een hele gezonde groente, want het zit boordevol vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en o.a. de mineralen ijzer, calcium, kalium, natrium en magnesium. Daarnaast bevat het ook nog heel veel voedingsvezels die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en darmwerking. Voor degene die nog even willen ontgiften voor de zomer, is rabarber ook echt een aanrader. Door het vele appelzuur in de rabarber word je lever en je bloed flink gereinigd.
Nu hoor je ook vaak negatieve verhalen over rabarber. Het bevat namelijk oxaalzuur (wat overigens ook in heel veel andere groenten zit), een stof wat calcium aan zich bindt en zorgt voor de zure smaak. Het zuur zorgt er dus voor dat je, als je rabarber eet, minder calcium opneemt uit je voeding. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon, kan dit geen kwaad. Zolang je geen kilo’s rabarber achter elkaar eet, hoef je je (als je geen nierproblemen hebt) geen zorgen te maken en kun je dus gewoon lekker van deze gezonde groente genieten.
Heb je deze heerlijke rabarber smoothie met aardbeien al geprobeerd?