Méér eten om af te vallen!

Artikelen voeding, Blog

Ik eet helemaal niet veel en toch val ik niet af!
Bij het woord afvallen wordt vaak gedacht: minder eten. Tot op zekere hoogte is dit ook waar, maar het is niet de bedoeling dat je té weinig eet. In de praktijk zie ik dit helaas vaak en kom ik de volgende voorbeelden regelmatig tegen: “Ik eet geen brood en aardappelen meer, ik ontbijt en lunch met 2 crackers, ’s middags neem ik een stukje fruit en ’s avonds groente met een mager stukje vlees en toch val ik niet af!” Hoe kan dit?

Energiebehoefte en afvallen
Het lichaam heeft dagelijks energie nodig om zichzelf te kunnen onderhouden. De dagelijkse energiebehoefte van het lichaam is voor iedereen verschillend. Dit hangt onder andere af van de hoeveelheid lichamelijke activiteit per dag. Werk je bijvoorbeeld vijf dagen per week en voer je een staand beroep uit waarbij je veel in beweging bent? Dan ligt de energiebehoefte van jouw lichaam hoger dan de energiebehoefte van iemand met een zittend beroep. De gemiddelde energiebehoefte per dag ligt op 2000 kilocalorieën voor vrouwen en 2500 kilocalorieën voor mannen. De energie die het lichaam nodig heeft komt binnen via de voeding. Afvallen is mogelijk wanneer er minder energie binnenkomt, dan dat het lichaam verbruikt. Op deze manier zal het lichaam de (vet)reservers in het lichaam aanspreken. Maar hoeveel minder moet je dan eten per dag? Een gezonde standaard is om dagelijks 500 kilocalorieën minder te eten dan je lichamelijke
behoefte. Hiermee wordt een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kilo per week behaald en val je op een gezonde manier af.

Wat gebeurt er dan als je te weinig eet?
Wanneer er te veel voedingsmiddelen uit het dagelijkse eetpatroon worden geschrapt zal het lichaam op een spaarstand gaan staan. Het gevolg hiervan is dat het lichaam geen gewicht verliest, maar stabiel blijft of zelfs aankomt. Belangrijk is dat je op dit moment meer moet gaan eten om uiteindelijk weer af te kunnen vallen. En nee, helaas niet in de vorm
van koek, chocolade, chips of gebakjes 🙂

Maar wat kan je dan wél meer eten?
Vezels:
Vezels zitten voornamelijk in groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, volkorenpasta, aardappelen en zilvervliesrijst. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en helpen bij een goede stoelgang.

Groente: Groente mag altijd meer gegeten worden (onbeperkt), want ze bevatten weinig calorieën, maar zitten vol vitamines en mineralen.

Eiwitten: Neem dagelijks 0,8-1,0 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. Eiwitten zijn belangrijk tijdens het afvallen om spiermassaverlies te voorkomen. Het is immers vetweefsel dat we kwijt willen en niet de spieren! Haal
eiwitten uit: eieren, magere soorten vlees, vette vis, magere kwark/Skyr, peulvruchten of noten.

Belangrijk!
Om te zorgen dat je tijdens het afvallen niet te weinig gaat eten, is begeleiding van een diëtist aan te bevelen. Ik kan namelijk precies berekenen hoeveel energie je per dag nodig hebt tijdens het afvallen zonder dat je tekorten oploopt. Dit is belangrijk om gezond en blijvend af te vallen. Ben je nieuwsgierig wat jouw energiebehoefte per dag is? En wat je qua energie nodig hebt om gezond af te vallen? Neem dan contact met mij op door een e-mail te sturen naar: info@healthinessonline.nl of stuur een berichtje naar: 06-22288238. Samen gaan we kijken hoe ik jou het beste kan begeleiden.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!