Een lekkere dressing maakt je salade helemaal af. In de supermarkt vind je veel soorten dressings die je kant-en-klaar kunt gebruiken, maar helaas bevatten deze dressings meestal veel suiker en andere ongezonde toevoegingen, die we helemaal niet nodig hebben. Dus gaan we aan de slag om binnen 2 minuten een gezonde homemade dressing te maken, die je salade helemaal afmaakt. Het is een kwestie van ingrediënten mengen en klaar! Als je olijfolie gebruikt, kies dan voor de ‘extra vierge’ variant. Deze olijfolie is zeer geschikt voor koude gerechten, komt van de eerste persing en bevat nog de meeste voedingsstoffen.
Om je wat inspiratie te geven, heb ik een aantal lekkere gezonde dressings voor je op een rijtje gezet, zodat je van iedere salade een feestje kunt maken!
Basisdressing
2 el extra vierge olijfolie, 1 el citroensap, zeezout en zwarte peper.
Zoet en zuur
2 el extra vierge olijfolie, 1 el balsamicoazijn, 1 tl mosterd, 1 tl honing, zeezout en zwarte peper.
Aziatische dressing
2 el sesamolie, 1 el azijn, 1 el sojasaus, 1/3 rode peper fijngehakt, 1/2 tl agavesiroop/honing, zeezout en zwarte peper. Optioneel: snijd nog 1 stengel bosui in dunne reepjes en roer door de dressing.
Italiaanse dressing
2 el extra vierge olijfolie, 1 el balsamicoazijn, 2 gram fijngehakte verse basilicum, 10 gram (geroosterde) pijnboompitten (gestampt in een vijzel), zeezout en zwarte peper.
Romige kruidendressing
125 ml yoghurt, 1 el citroensap, 1 tl (Franse) mosterd, paar stengels verse fijngehakte peterselie, paar stengels verse fijngehakte bieslook, zeezout en zwarte peper.
De hoeveelheden hierboven zijn voor een salade voor 1-2 personen.
Wat is jouw favoriete dressing? Laat het hieronder weten in een reactie. Vind ik leuk!