Gezond eten lijkt soms lastig, maar vaak ben je goedkoper uit dan dat je kiest voor ‘ongezonde’ producten. Als je met het hele gezin frisdrank en vruchtensappen vervangt voor water, kan dat al heel wat schelen in je portemonnee. Echter zijn er ook ‘gezonde’ producten die duurder zijn dan de ‘ongezonde’ producten, maar dit hoeft geen excuus te zijn om je mandje minder healthier te maken. Lees snel verder voor een aantal handige tips om goedkoop en toch gezond te eten…
De voorbereiding is het halve werk
Goedkoop boodschappen doen begint altijd met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je eerst je voorraadkast checkt. Bijvoorbeeld: “Wat heb je nog in huis?” en “Wat is de houdbaarheidsdatum van het product?”. Aan de hand hiervan maak je een boodschappenlijstje. Het is handig om aan het begin van de week een weekmenu te maken. Op deze manier weet je precies welke boodschappen je nodig hebt en scheelt het voedselverspilling. Ook scheelt het tijd en voorkom je impulsaankopen. Mocht je geen tijd hebben om zelf een ‘gezond’ weekmenu te maken? Healthiness maakt kant-en-klare weekmenu’s voor jou op maat. Je ontvangt 4, 8 of 12 weken heerlijke gevarieerde menu’s, zodat je lekker, makkelijk en gezond kunt eten (ook geschikt voor het hele gezin)!
Bezuinig op je boodschappen
De markt is vaak goedkoper dan de supermarkt en andere winkels. Wanneer je op de markt loopt of in de supermarkt, let altijd op (de gezonde ;-)) aanbiedingen! Als lang houdbare producten in de aanbieding zijn, kan het handig zijn om deze in te slaan. Zorg dan wel dat ze opraken.
Kies voor diepvries
Wanneer je maar één keer in de week boodschappen doet, is de kans groot dat sommige groenten aan het eind van de week slap zijn geworden. Dit kun je voorkomen door ingevroren groenten te kopen en deze aan het eind van de week te eten. Vaak wordt gedacht dat diepvriesproducten ongezond zijn, maar sommige diepvriesproducten bevatten zelfs nog meer vitamines en mineralen dan de verse varianten, die vaak toch al een tijdje in de winkels ligt of onderweg is.
Eet producten uit het seizoen
Het is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. Deze groente zijn vaak goedkoper omdat ze niet getransporteerd hoeven te worden en niet uit verwarmde kassen komen. Daarnaast passen de voedingsstoffen beter bij de behoeften van ons lichaam. En daarnaast hebben seizoensgroenten en -fruit meer smaak, smullen dus!
Vervang vlees en vis
Vlees of vis is vaak het duurste ingrediënt van onze maaltijd. Daarentegen zijn peulvruchten goedkoper en goede vleesvervangers. Peulvruchten bevatten weinig calorieën, maar wel veel vitaminen en vezels. Een porties vlees staat gelijk aan 135 gram peulvruchten. Zelf koop ik vaak vleesvervangers in de aanbieding, omdat deze wel een paar weken houdbaar zijn, dus altijd wel op komen. Probeer daarnaast wel elke week 1 keer (vette) vis te eten. Vis uit de diepvries of sardientjes uit blik is hierbij ook zo nu en dan een prima keuze.
Heb jij nog tips om low budget & healthy te winkelen? Laat het hieronder achter in een reactie!