Kun je in één dag 2 kilo in vet aankomen?

Artikelen voeding, Blog

Heel veel mensen kennen het, je staat ’s ochtends op de weegschaal en je bent ineens 1-2 kilo zwaarder dan de dag ervoor. Een plotselinge stijging van het gewicht is zeker niet gek, maar het wordt niet veroorzaakt door een enorme stijging in vetmassa of spiermassa. Maar waardoor komt dit dan wel?

7000 extra calorieën 
Om 1 kilo in vet aan te komen moet je toch al gauw 7000 calorieën éxtra eten, dat is echt een flinke hoeveelheid en bijna onmogelijk! Daarom kun je zeker geen 2 kilo vet in één dag aankomen. De stijging van het lichaamsgewicht moeten we daarom niet vergelijken met een stijging in lichaamsvet. Wel kan het veroorzaakt worden door een verhoogde zoutinname. Een verhoogde zoutinname zorgt ervoor dat het lichaam vocht gaat vasthouden. Je gaat hierdoor bijvoorbeeld minder vaak naar het toilet. Ook kan een plotselinge stijging van het gewicht veroorzaakt worden door een vergrote maag-
en darminhoud. Drink je bijvoorbeeld een glas water voor het wegen, dan ben je al gauw 200-300 gram zwaarder. Ook kan je zwaarder zijn wanneer je de vorige dag een grote hoeveelheid groente of fruit hebt gegeten. Dit is dan nog niet volledig verteerd en bevindt zich daarom nog voor een deel in het lichaam.

Hormonen
Helaas hebben wij als vrouwen sneller hormoonschommelingen wat ons gewicht kan beïnvloeden en wat meestal niet in ons voordeel is ;-). Het kan namelijk zomaar zijn dat je een paar dagen voordat je ongesteld moet worden 1-2 kilo zwaarder bent dan je huidige gewicht. Dit is dan voornamelijk vocht en verdwijnt na de menstruatie vanzelf weer.

Zwaarder na een etentje
Even een voorbeeld: Je gaat in een restaurant uit eten en de volgende dag ben je ineens 2 kilo zwaarder. Dit komt niet doordat je 2 kilo in vet bent aangekomen maar door een grotere zoutinname (in restaurants wordt vaak meer zout gebruikt) en doordat je waarschijnlijk (onbewust) meer hebt gegeten dan dat je thuis zou eten, hierdoor stijgt de maag- en darminhoud. Dagelijks wegen kan hierdoor een vertekend beeld geven van het lichaamsgewicht wanneer je aan het afvallen bent. Het is belangrijk om daarom niet dagelijks te wegen maar één keer per week op een vast tijdstip! Bijvoorbeeld elke maandagochtend direct na het opstaan.

Wie van jullie heeft hier ook wel eens last van? Laat het hieronder weten in een reactie!

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

1 reactie. Plaats een nieuwe

  • Frustrerend! Je bent goed bezig voor jouw gevoel en de kilo’s (bij mij dan) vliegen er doordeweeks af! In drie dagen tijd kan er met goed sporten en gezond eten al 1 kilo af. Dan het weegmoment op zaterdag en zondagochtend, bam weer 2,5 kilo erbij. Dit gaat er bij mij echter ook niet meteen weer af en het duurt ongeveer weer 3 tot 5 dagen voordat ik op het gewicht zat waar ik begon. Een enorm, in korte tijd, jojo- effect.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!