Kan ik gezond afvallen met een crashdieet?

Artikelen voeding, Blog

Zo veel mogelijk kilo’s in korte tijd afvallen, iets wat menig mens graag zou willen. Mogelijk is het zeker, maar gezond is het niet. Ook is het resultaat niet van lange duur. Met een crashdieet wordt snel en veel gewichtsverlies  bereikt, dit kan oplopen tot wel 5 kilo gewichtsverlies per week. Gedurende het volgen van een crashdieet krijgt het lichaam te weinig voedingsstoffen binnen om zichzelf te kunnen onderhouden.

Jojo-effect
Mannen hebben gemiddeld 2500 kcal per dag nodig en vrouwen gemiddeld 2000 kcal; dit is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren zoals lengte, gewicht, lichaamsbeweging, etc.. Het crashdieet bevat slechts 500-1000 kcal per dag. Het lichaam zal daarom op een spaarstand gaan (stofwisseling vertraagd), zodat alle energie die binnenkomt zo goed mogelijk besteed kan worden. In het begin verliest het lichaam vooral vocht, daarna zal ook spierweefsel afgebroken worden en dat is juist niet de bedoeling. Wanneer het streefgewicht is bereikt en het normale voedingspatroon weer wordt opgepakt, zal het lichaam automatisch veel energie uit de voeding opslaan als vet, omdat het langdurig te weinig voedingsstoffen heeft binnengekregen. Het resultaat hiervan is dat het gewicht weer toeneemt en je uiteindelijk nog meer weegt dan voorafgaand aan het crashdieet. Dit wordt ook wel het jojo-effect genoemd.

Gezond afvallen
Uiteindelijk is het volgen van een crashdieet dus erg zonde van de moeite, kost het veel energie en al helemaal niet gezond. Voor blijvend resultaat is het vooral belangrijk om langzaam af te vallen en langdurig je leefstijl te veranderen. Houd een standaard aan van 0,5-1,0 kilogram gewichtsverlies per week. Val je meer dan 500 gram per week af? Dan eet je te weinig! Pas je eetpatroon weer aan en eet dagelijks iets meer.

Een stok achter doel bij het behalen van jouw doel…
Ben jij al jaren aan het jojoën en heb je nog steeds jouw doel op het gebied van afvallen niet behaald? Kom dan vrijblijvend langs in mijn praktijk in Heiloo. Samen gaan we kijken hoe we jouw huidige voedingspatroon kunnen aanpassen om jouw doel te behalen en uiteindelijk te behouden. Stuur een mail naar: info@healthinessonline.nl of stuur een berichtje naar: 06-22288238.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!