Kies jij voor yoghurt of kwark?

Artikelen voeding

Yoghurt en kwark, je vindt ze beide in het zuivel schap van de supermarkt. Maar wat is het verschil? En welk product is nou de beste keuze? In dit artikel vertel ik jullie wat yoghurt en kwark voor producten zijn en vertel ik welk product de voorkeur heeft.

Yoghurt is een verzuurd melkproduct. Tijdens de productie worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan melk. Deze bacteriën zorgen dat melksuikers worden opgezet in melkzuur. Dit zorgt weer voor een zuurdere smaak en dikkere structuur.

Kwark is eigenlijk verse kaas. Dit komt doordat niet alleen melkzuurbacteriën, maar ook stremsel worden toegevoegd aan melk. Op deze manier wordt melk ingedikt. De melk lekt vervolgens uit, wat zorgt voor een dik vloeibaar, friszuur en romig zuivelproduct.

Het vetgehalte van beide producten hangt af van het soort melk dat wordt gebruikt tijdens de productie. Voor magere yoghurt of kwark is bijvoorbeeld een magere melksoort gebruikt. Wanneer yoghurt extra lang kan uitlekken, is het vochtgehalte lager en het vetgehalte hoger. Voor het dikker maken van de yoghurt of kwark zijn ook stoffen toegevoegd. Het is daarom belangrijk altijd het etiket te lezen.

Bij de productie van kwark wordt extra melkpoeder toegevoegd. Kwark bevat hierdoor 2 keer zoveel eiwitten dan magere yoghurt. Eiwitten zijn nodig voor spiergroei en spierherstel. Wanneer je veel sport heeft kwark dus een positief effect. Verder helpen eiwitten bij gewichtsverlies, omdat zij zorgen voor een verzadigend effect en stimulatie van de vetverbranding. Daarnaast hebben eiwitten een verlagend effect op de stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit houdt in dat eiwitten zorgen voor een stabiel bloedsuikerspiegel en het voorkomen van futloosheid en trek. Het wordt daarom geadviseerd te ontbijten met fruit en kwark, in plaats van met fruit en yoghurt.

Bovendien zijn yoghurt en kwark een gezonde keuze. Deze producten bevatten veel calcium, eiwitten en relatief weinig kilocalorieën. Kies wel voor de ongezoete varianten en hou het vetgehalte in de gaten.

Pasen staat voor de deur en een recept voor een heerlijke paastaart kan in dit artikel niet ontbreken. Deze kwarktaart met roodfruit en citroen is eerlijk voor bij de koffie of als toetje.

 

Lijstje voor de bodem

100 gram medjouldadels

25 gram cashewnoten

50 gram walnoten

30 gram kokosrasp

40 ml amandelmelk

 

Lijstje voor de kwark

500 gram volle kwark

5 gelatine blaadjes

Pure vanille

50 gram frambozen

 

Aan de slag!

  1. Week de dadels eerst in heet water.
  2. Vervolgens mix je alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een stevige massa.
  3. Beleg dan een springvorm (20 cm) met bakpapier en verdeel de dadelmassa netjes over de bodem.
  4. Week de gelatine blaadjes in koud water en los ze daarna op in een klein laagje water op laag vuur.
  5. Voeg de kwark en vanille samen met de opgeloste gelatine en roer het geheel goed door.
  6. Mix door de helft van de kwark de frambozen.
  7. Giet dan om en om de framboos- en vanille kwark in de springvorm.
  8. Laat de taart ongeveer 2 a 3 uur opstijven in de koelkast en garneer eventueel nog met wat verse frambozen of ander roodfruit.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

vier × 2 =

Menu