Wat is gezonder, yoghurt of kwark?

Artikelen voeding

Leestijd: 1 minuut 

Yoghurt en kwark, je vindt ze beide in het zuivelschap van de supermarkt. Maar wat is het verschil? En welk product kun je het beste kiezen?

Yoghurt
Yoghurt is een verzuurd melkproduct. Tijdens de productie worden melkzuurbacteriën toegevoegd aan melk. Deze bacteriën zorgen dat melksuikers worden opgezet in melkzuur. Dit zorgt weer voor een zuurdere smaak en dikkere structuur.

Kwark
Kwark is eigenlijk verse kaas. Dit komt doordat niet alleen melkzuurbacteriën, maar ook stremsel worden toegevoegd aan melk. Op deze manier wordt melk ingedikt. De melk lekt vervolgens uit, wat zorgt voor een dik vloeibaar, friszuur en romig zuivelproduct.

Vetgehalte
Het vetgehalte van beide producten hangt af van het soort melk dat wordt gebruikt tijdens de productie. Voor magere yoghurt of kwark is bijvoorbeeld een magere melksoort gebruikt en deze producten bevatten dan meestal 0% vet. Wanneer yoghurt extra lang kan uitlekken, is het vochtgehalte lager en het vetgehalte hoger. Het vetpercentage is dan vaak 4% voor volle yoghurt en 10% voor volle kwark.

Hoeveelheid eiwitten 
Bij de productie van kwark wordt extra melkpoeder toegevoegd. Kwark bevat hierdoor 2 keer zoveel eiwitten dan magere yoghurt. Eiwitten zijn nodig voor spierherstel en eventueel spiergroei. Wanneer je veel sport heeft kwark dus een positief effect. Verder helpen eiwitten bij gewichtsverlies, omdat zij zorgen voor een verzadigend effect en stimulatie van de vetverbranding. Daarnaast hebben eiwitten een verlagend effect op de stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit houdt in dat eiwitten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en het voorkomen van een energiedip en ‘zoete’ trek. Je kunt dan ook daarom het beste ontbijten met fruit en kwark, in plaats van met fruit en yoghurt.

Biologische zuivel
Mijn voorkeur gaat altijd uit naar biologische zuivelproducten, omdat dit beter is voor het dierenwelzijn en het milieu. In een biologisch weiland mogen geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden en dat vind je dus ook niet in de zuivel terug. Toch een fijn idee! Daarnaast staan de koeien van biologische boeren het grootste deel van de tijd lekker buiten en kunnen ze lekker grazen.

Samenvatting
Magere yoghurt en magere kwark bevatten beide 0% vet per 100 ml. In de volle varianten zit wel een duidelijk verschil, want zo bevat volle yoghurt 4% vet per 100 ml en volle kwark 10% vet per 100 gram. Als we naar de hoeveelheid eiwit kijken kun je het beste kiezen voor kwark, want deze bevat minimaal 2x zoveel eiwit dan yoghurt. Eiwitten hebben een positief effect op je bloedsuikerspiegel en zorgen voor een langer verzadigd gevoel.

Alternatieven voor zuivelproducten
Mocht je zuivel niet goed kunnen verdragen of liever geen zuivel willen eten/drinken, zijn er gelukkig veel alternatieven in de supermarkt of natuurvoedingswinkel verkrijgbaar. Vervang de yoghurt of kwark dan door kokosyoghurt (gemaakt van kokosmelk) zonder suiker of suikervrije amandelyoghurt of sojayoghurt.

Ben je benieuwd of jouw voeding voldoende eiwitten bevat? Doe dan de voedingscheck!

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!