IDENTITEITSCRISIS: FITGIRL OF PARTYGIRL?

Drankjes
IDENTITEITSCRISIS: FITGIRL OF PARTYGIRL?
‘VERANTWOORDE KEUZES MAKEN OP EEN BORREL’

‘FITGIRL OF PARTYGIRL’ Kan je beide tegelijk zijn? Aangezien alcohol niet in de Schijf van Vijf staat, betekent dit niet dat het niet in een gezonde leefstijl past. Maar hoe maak je hierin de meest verantwoorde keuzes. Laten we beginnen bij het begin, want waarom is alcohol nou zo ‘slecht’?

Alcohol levert zo een 7 kcal per gram, om even een vergelijking te maken: koolhydraten leveren 4 kcal en vet 9 kcal per gram. Buiten het feit dat alcohol dus redelijk wat kcal bevat, proeft je lichaam alcohol minder graag dan jij zelf. Je lichaam wilt deze stof namelijk zo snel mogelijk afbreken, waardoor de vertering van je eten wordt stil gezet. Dit laatste wordt dan sneller opgeslagen als vet en hoe meer je drinkt, hoe langer dit proces zo door gaat. Maar goed. Terug naar de vraag FITGIRL of PARTYGIRL?
Uiteindelijk draait alles om een goede ‘balans’, zo ook met alcohol (want als je teveel drinkt dan raak je soms nog wel is uit balans ha-ha). Maar voor welke alcoholische dranken kan je nou het beste kiezen om toch de calorie-schade een beetje te beperken.

 1. VODKA MET SPA ROOD: SKINNY BITCH – 85 KCAL PER GLAS
  We beginnen met het drankje waaraan het eerst wordt gedacht als je ‘drinken’ en ‘diëten’ in één zin noemt: De Skinny Bitch. Voor degene die dit niet kennen: vodka met sparood. Houd je van bitter dan houd je van dit drankje, persoonlijk één van mijn favorieten. Wel met een citroentje a.u.b.
 2. WITTE WIJN – 67 KCAL PER GLAS
  Een droge witte wijn, 67 kcal per glas. Eigenlijk wint dit drankje het dus van de skinny bitch. Echter, vodka-sparood wordt vaak geserveerd in een longdrink glas waar 250 ml in gaat en in een wijnglas gaat ongeveer 100-120 ml. Dus per glas wint een witte wijn het van een vodka-sparood maar het zijn dan wel iets minder slokken.
 3. BIER – 126 KCAL PER FLESJE
  Kijkend naar Nederlands populairste groene bierflesje bevat dit: 126 kcal (30 cl). Het verschilt per merk maar de meeste waarde ligt tussen de 126-135 kcal per flesje bier. Speciaal bier is wel aanzienlijk hoger in energie, dit kan namelijk oplopen tot 300 kcal per flesje.
 4. MIX DRANKJES  –150-200 KCAL
  Bij mixdrankjes zitten vaak de meeste calorieën verstopt in de frisdrank waarmee het wordt gemixt. Alleen vodka, rum of wiskey verschilt niet veel met de energiewaarde van een Skinny Bitch maar door cola, sinas of energydrank kan dit wel oplopen tot 200 kcal per drankje. Ditzelfde geldt voor cocktails, onwijs lekker maar ook onwijze suikerbommen.

  TIP: mix je alcohol met light-/zerofrisdrank, scheelt een hoop calorieën!

Op basis hiervan kunnen we concluderen dat er zeker bewuste keuzes kunnen worden gemaakt in de kroeg, op die verjaardag of gewoon thuis op de bank. Uiteindelijk is het naar mijn mening vooral belangrijk om te letten op het aantal drankjes wat je drinkt in plaats van kiezen tussen een Skinny Bitch of een droge witte wijn. Drie drankjes op een avond is een stuk meer verantwoord dan tien drankjes op een avond, reken maar uit. Hiermee verklein je niet alleen de kans dat je teveel energie tot je neemt maar ook dat je om 5 uur s’nachts in een shoarmatent belandt, want dan ben je nog veel verder van huis en dan hebben we het nog niet eens gehad over de kater.
Maar goed, terug naar de term ‘balans’. Het is niet erg om een avondje flink te borrelen maar misschien betekent ‘balans’ dan om niet élk weekend tot het gaatje te gaan. Dus; parttime FITGIRL en nog net iets minder-van-de-time: PARTYGIRL. Dat is het juiste antwoord!

Laten we het in ieder geval maar proberen. Fijn weekend, cheers!
-Claudia Tjan

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!