Heeft overgewicht met het aantal uur slaap te maken?

Artikelen voeding, Blog

De één heeft meer slaap nodig dan de ander. Maar wat is beter, lang of kort slapen? En wat heeft slapen met het gewicht te maken?

Een aantal onderzoeken tonen aan dat er een relatie bestaat tussen slapen en het gewicht. Als je minder dan 5 uur per nacht slaapt, heb je meer kans om in gewicht aan te komen, dan mensen die meer dan 5 uur per nacht slapen. Dit is ook aangetoond in onderzoeken met kinderen en jongeren.

Uit andere onderzoeken bleek dat mensen die kort slapen meer honger hebben en daardoor grotere porties gaan eten. Dit komt door een verstoring van de honger- en verzadigingshormonen. Verder hebben mensen die te weinig slapen meer zin in zoete snacks.

Omgekeerd bestaat er ook een relatie tussen gewicht en slecht slapen, want door overgewicht neemt het risico op slaapapneu toe. Het ademhalen wordt dan belemmerd door het vetweefsel, wat een verstoorde nachtrust tot gevolg heeft. Zo kun je dus in een vicieuze cirkel terecht komen.

Tips voor een betere nachtrust

  1. Zorg voor regelmaat in je slaappatroon. Sta op een vaste tijd op en ga op een vaste tijd slapen en zorg daarbij dat je zo’n 8 uur rust per nacht. Wijk hiervan niet te veel af op je vrije dagen.
  2. Drink geen koffie vanaf 6 uur voor het slapengaan. Het duurt namelijk 5 à 6 uur voordat cafeïne volledig is uitgewerkt. Als je om 10 uur gaat slapen, neem dan je laatste koffie vóór 4 uur ’s middags.
  3. Vermijd ook alcohol voor het slapengaan, want door alcohol val je sneller in slaap, maar je slaapt minder diep.
  4. Maak 30 minuten voor het slapen gaan geen gebruik van je telefoon, tablet en televisie. Door het blauwe licht maak je namelijk minder slaaphormoon aan. Neem rustig de tijd om je ontbijt en lunch voor de volgende dag alvast klaar te maken, je tanden te poetsen en je om te kleden, zodat je ontspannen naar bed gaat.
  5. Ga niet te kort voor het slapen intensief sporten. De meeste mensen hebben tot meer dan een uur na het sporten nog veel adrenaline, waardoor je wakker en alert blijft.
  6. Zet je wekker uit het zicht. Zo kun je niet naar de tijd kijken en kun je niet rekenen hoe lang je nog mag blijven liggen. Vaak zal je niet eens meer weten hoe vaak je bent wakker geweest.

Sinds de geboorte van Moses slaap ik gemiddeld 6-7 uur per nacht en ik merk echt dat dat te weinig is. Zal ook weer blij zijn als dat 8 uurtjes worden 🙂 Hoeveel uur slaap jij per nacht? Laat het hieronder weten in de comments!

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!