Het is bijna weekend, dus tijd voor een weekendsnack. Deze Lekkere Thaise loempia’s met dipsaus zijn een echte verwennerij voor vrijdag- of zaterdagavond. Want dat kan gewoon, zo af en toe! Wist je dat Frituren niet per definitie ‘slecht’ hoeft te zijn? Je kunt deze loempia’s namelijk frituren in kokosolie. Kokosolie is gezond, niet gevoelig voor hitte en oxidatie en behoudt hierdoor zijn gezonde samenstelling. Je kunt dan ook 15x langer in kokosolie frituren, dan in ander ‘gangbaar’ frituurvet als je het regelmatig filtert. Het is wel belangrijk dat je de temperatuur van de olie in de gaten houdt. Zo kunt je extra vierge kokosolie (niet ontgeurde kokosolie) tot 177 graden verhitten, terwijl je ontgeurde kokosolie tot wel 232 graden kunt verhitten.
Lijstje (voor 6 loempia’s)
1 kopje glasmie
2 el sesamolie
4 teentjes knoflook
50 gr wortel, in dunne slierten gesneden
5-6 champignons, heel fijn gesneden
20 gr witte kool, zeer klein gesneden
10 gr taugé
2 el sesamolie
4 teentjes knoflook
1 losgeklopt ei
1 eetlepel sojasaus
snufje zeezout
snufje versgemalen peper
1 theelepel kokosbloesemsuiker
1 pak loempiavellen.
Kokosolie om in te frituren.
Bereidingswijze
1. Week de glasmie in warm water en snijd het daarna in stukjes van 1 cm.
2. Snijd de wortel in dunne sliertjes, de champignons en de witte kool heel zeer fijn.
3. Verhit de sesamolie in een wok en bak de knoflook hierin kort aan. Voeg daarna de wortel, champignons, witte kool en taugé toe en bak alles 4 minuten mee.
4. Voeg als laatste de glasmie, sojasaus, kokosbloesemsuiker, zeezout en peper toe. Laat het mengsel dan even afkoelen.
5. Leg een loempiavelletje klaar en schep er een eetlepel van de vulling op. Vouw de zijkanten naar binnen, besmeer met wat losgeklopt ei en rol ze daarna op.
6. Frituur de loempia’s tot ze goudbruin zijn.
Maar dan zijn we nog niet klaar, want een loempia is het lekkerst met een dipsaus.
Lijstje voor de dipsaus
1/2 tl sesamolie
1/2 tl zonnebloemolie
1 el zoute sojasaus
1 el limoensap
1 kleine rode peper, fijn gehakt
Meng tenslotte alle ingrediënten voor de dipsaus en serveer dit bij loempia’s.