Gezonde carrot cake zonder suiker! (glutenvrij + zuivelvrij)

Blog, Healthy baking

Ik ben echt dol op carrot cake, alleen is deze vaak niet zo heel gezond. Toen bedacht ik me dat je een recept voor bananenbrood als goede basis kunt gebruiken om er een carrot cake variant van te maken. En dat is gelukt, de cake is echt heerlijk en bevat ook nog eens verborgen groenten (niks tegen de kids zeggen ;-))! Deze gezonde carrot cake is glutenvrij door het gebruik van glutenvrij havermeel en amandelmeel en er wordt geen vet en suiker aan toegevoegd. Daarnaast is de cake ook nog zuivelvrij door het gebruik van amandelmelk. Je kunt dit natuurlijk ook vervangen door havermelk, sojamelk, rijstemelk of als je nog een pak halfvolle melk in de koelkast hebt staan, gebruik je dat gewoon. Heel veel bakplezier!

Lijstje (voor 12 plakken) 
2 rijpe bananen
150 gram wortel
150 gram havermeel (of havermout)
100 gram amandelmeel
100 ml ongezoete amandelmelk
30 gram rozijnen
3 eieren
2 medjool dadels
2 tl kaneelpoeder
1 tl wijnsteenbakpoeder

Aan de slag!
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Gebruik je havermout in plaats van havermeel? Maal het dan tot havermeel met behulp van een keukenmachine, blender of koffiemolen.
3. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet de vorm in met olie.
4. Doe de dadels in een keukenmachine en maal deze fijn. Mocht je geen keukenmachine hebben, kun je de dadels ook in kleine stukjes snijden.
5. Rasp de wortels en prak de bananen fijn met een vork.
6. Doe de geprakte bananen in een kom, voeg de eieren, de amandelmelk, de dadels, de rozijnen en de wortelrasp toe en roer goed door.
7. Meng in een andere kom het amandelmeel, het havermeel, het bakpoeder en het kaneelpoeder.
8. Voeg de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten toe en meng goed.
9. Verdeel het mengsel over het cakeblik en bak de carrot cake in 35-40 minuten gaar en goudbruin.
10. Laat de carrot cake afkoelen voordat je deze uit het cakeblik haalt.

Variatietips!
– Vervang de medjool dadels door gedroogde dadels. Deze dadels kun je het beste voor gebruik nog even 10-15 minuten weken in lauwwarm water.
– Vervang het kaneelpoeder door speculaaskruiden.
– Vervang het wijnsteenbakpoeder door bakpoeder.

Tip!
Snijd de carrot cake in plakken en vries de plakken in. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje in huis en kun je een plak uit de diepvries meenemen voor onderweg.

Ontbijt?
Een dikke plak carrot cake is ook heerlijk ontbijtje met 100 gram Griekse yoghurt, 50 gram blauwe bessen en 10 gram gehakte walnoten.

Mocht je deze heerlijke carrot cake gaan maken, vind ik het altijd leuk om te horen wat je ervan vond of te zien hoe het is geworden. Als je het op social media deelt, kun je in je berichtje #kokenmethealthiness of @healthinessonline vermelden, dan kan ik het vinden :-). Maar een reactie hieronder kan natuurlijk ook. Succes! 

Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

14 + zestien =

Menu