Er zijn heel veel beroepen op te noemen met onregelmatige – of wisseldiensten. Je kunt dan denken aan politieagenten, buschauffeurs, verpleegkundigen, artsen en zo kan ik er nog wel een aantal bedenken. Vaak is het voor mensen met wisselende diensten extra moeilijk om gezond te eten, want eten van huis meenemen is vaak lastig en je kunt op rare tijden ineens helemaal geen trek hebben of juist heel veel. Je biologische klok kan hierdoor in de war raken en je hebt een grotere kans op bepaalde ziekten en aandoeningen. Het is dus voor deze mensen extra belangrijk om gezond te eten. Maar hoe doe je dat dan?
Biologische klok
We hebben allemaal een biologische klok, die ons lichaam als het ware programmeert. Hierdoor zijn we in de ochtend het fitst en in de avond worden we steeds slaperiger. Als we onze biologische klok/ritme gaan verschuiven of steeds moeten instellen op een ander ritme door bijv. nachtdiensten of wisseldiensten, ontstaan er problemen. Je lichaam gaat dan namelijk protesteren en dit kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken zoals slaapproblemen, hoofdpijn, stemmingswisselingen, maag- en darmklachten en op de lange termijn ook hart- en vaatziekten of bijvoorbeeld een depressie. Iets wat je wilt vermijden en daardoor is het juist voor mensen met onregelmatige werktijden belangrijk dat zij gezond eten om de klachten die kunnen ontstaan door het verschuiven van het bioritme te beperken.
Gezond tijdens de wisseldiensten
Ook al is het niet altijd even makkelijk om bij onregelmatige diensten gezond te eten, het is wel heel goed mogelijk, alleen vraagt het iets meer planning!
- Zorg ervoor dat je om de drie uur eet. Zo houden we onze bloedsuikerspiegel op pijl, zullen we minder slaperig worden en houden we een constante energie.
- Wissel de maaltijden om. Als je bijv. om half vier ’s middags moet beginnen met werken, kun je tijdens de lunch al de warme maaltijd nemen, zodat je toch een gezonde maaltijd binnen hebt. Vaak is het veel makkelijker om boterhammen mee te nemen naar je werk, die je dan als avondeten kunt nemen, dan dat je nog een maaltijd moet opwarmen (als je al die mogelijkheid hebt natuurlijk).
- Maak je maaltijden van te voren klaar. Als je ’s ochtends om 5.00 uur moet opstaan, kan ik me heel goed voorstellen dat je zo lang mogelijk wilt blijven liggen en je geen tijd meer hebt om uitgebreid je ontbijt en de andere maaltijden voor die dag klaar te maken. Het kan dan handig zijn om de avond van te voren alvast wat klaar te maken, zodat je dit in de koelkast kunt leggen en ’s ochtends meteen kunt meenemen. Denk aan een smoothie voor het ontbijt, ongezouten/ongebrande noten voor tussendoor, een sandwich of gezonde wrap als lunch en wat fruit, gedroogd fruit, snoeptomaatjes of worteltjes voor tussendoor. Dit zijn allemaal dingen die je makkelijk in je tas mee kunt nemen.
- Eet zo min mogelijk suikerrijke voeding om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Zo heb je minder last van een ‘suikerdip’ of slaperigheid tijdens je dienst. Kies liever voeding die eiwitrijk is en/of goed verzadigd zoals magere kwark met muesli (zonder suiker), ongezouten/ongebrande noten, een rijstwafel met hartig beleg, rauwkost of een gekookt eitje.
- Neem, als je de mogelijkheid hebt om je avondeten op te warmen, zelf je warme maaltijd mee. Je kunt extra avondeten maken en wat je overhebt in bakjes invriezen. Zo weet je precies wat er in je maaltijd zit en het is vaak een stuk gezonder en lekkerder dan de maaltijden in de bedrijfskantine. Denk daarbij zoveel mogelijk in éénpansgerechten zoals pasta/rijst met veel groenten vlees, kip of vleesvervanger. Ook kun je zelf een salade maken en dit meenemen, maar neem dan wel de dressing in een apart bakje mee, want anders wordt je salade slap.
Werk jij regelmatig wisseldiensten? En vind je het moeilijk om hierdoor gezond te eten? Ik kan jou helpen om een passend, geheel persoonlijk en goed in te bouwen voedingspatroon voor je samen te stellen met nog meer praktische tips en recepten, zodat je je goed voelt en fit en vitaal naar je werk gaat en je werk kunt uitvoeren! Heb je interesse? Neem dan gerust contact met mij op via de mail: info@healthinessonline.nl.