Feiten en fabels over spinazie

Artikelen voeding, Blog

Spinazie is rijk aan ijzer
Fabel. Spinazie bevat inderdaad meer ijzer dan andere groenten, maar dit wordt nogal overschat. 100 gram rauwe spinazie bevat zo’n 2 mg ijzer terwijl de meeste groenten slechts rond de 0,6 mg ijzer bevatten. Andijvie, boerenkool, paksoi en groene kool bevatten ongeveer 1 mg ijzer per 100 gram. IJzer vind je voornamelijk veel in vlees, vis, ei, peulvruchten en volkoren graanproducten en ijzer uit dierlijke producten wordt ook nog eens beter opgenomen dan uit plantaardige producten. IJzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C, maar juist minder goed opgenomen in combinatie met calcium.

Van spinazie krijg je stroeve tanden
Feit. Dat je tanden stroef aanvoelen na het eten van spinazie komt door oxaalzuur, wat aan calcium bindt. Om het stroeve gevoel te verminderen kun je melk of room toevoegen (dan heb je meteen spinazie à la crème) of er een gekookt eitje bij eten. Als je wil afvallen is het handig om voor halfvolle melk of light kookroom te kiezen, maar vroeger gebruikte men ook krijtpoeder in de spinazie.

Spinazie mag je niet twee keer opwarmen
Fabel. Vroeger werd er gezegd dat bij het meermaals opwarmen van spinazie nitriet zou kunnen vrijkomen. Van nitriet was het bekend dat het kankerverwekkend is bij ratten. De hoeveelheid nitriet die vrijkomt wanneer je spinazie een tweede keer opwarmt is echter zo klein, dat het onschadelijk is voor de mens. Uit proeven bleek zelfs dat spinazie na de derde keer opwarmen nog niet voldoende nitriet bevat om het risico op kanker te verhogen.

Wél is het belangrijk om restjes spinazie zo snel mogelijk in de koelkast te zetten voordat je het nog eens gebruikt. Verder geldt: hoe sneller je de spinazie opwarmt, hoe minder nitriet er gevormd wordt.

Spinazie is super gezond!
Feit. Weinig calorieën, veel vezels, veel vitaminen en veel mineralen. Spinazie bevat namelijk vooral veel vitamine K, vitamine A, foliumzuur en vitamine C en verder nog het nodige aan B-vitaminen. Verder barst spinazie van de mineralen, dus ja, spinazie is super gezond!

Kortom, spinazie is dan geen superheld wat betreft ijzer, maar verder is het een heel fijne groente! Je kunt het op allerlei manieren gebruiken; in een salade, stamppot, lasagne of lekker in een smoothie! Het liefst zo vers mogelijk en anders uit de koeling of diepvries. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om veel te variëren met groenten.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!