ZO KRIJG JE MEER EETPLEZIER!

Artikelen voeding, Blog

Het komt waarschijnlijk vast wel eens voor dat je zonder na te denken een zak snoep, een zak chips of een reep chocolade achter elkaar opeet. Tegenwoordig eten we in deze ‘snelle’ maatschappij te snel, we doen andere dingen tijdens het eten en we weten vaak niet wat we geproefd hebben. Met aandacht eten is belangrijk voor je lichaam. In dit artikel lees je waarom en hoe je meer van je eten kunt genieten…

Bij mindful eten gaat het niet om wat je eet, maar gaat het om de manier waarop en waarom je iets eet. We praten dan over bewustwording en eten met aandacht. De onderstaande regels zullen jou helpen niet te veel te eten en meer te genieten van elke hap:

  • Ga even zitten tijdens het eten en dan het liefst aan tafel, zonder televisie, telefoon of andere dingen die jou afleiden. Op deze manier ben je meer bezig met de hap in je mond dan met de volgende hap terwijl je nog zit te kauwen.
  • Wanneer je lichaam voedsel binnenkrijgt wordt na 20 minuten het verzadigingssysteem aangezet. Je hersenen krijgen dan een signaal die zegt dat je genoeg hebt gegeten. Wanneer je rustig eet zorg je ervoor dat je niet teveel eet voordat die 20 minuten voorbij zijn. Dus eet langzaam en kauw goed. Daarnaast zorgen kleine hapjes ook voor meer smaaksensatie in de mond, dus een groter eetplezier.
  • Plan een kleine pauze tussendoor. Leg bijvoorbeeld je bestek regelmatig neer, op deze manier maak je bewust de keuze of je meer of niet meer wilt eten. Dit leidt vaak tot minder eten.
  • Mindful betekent ook ontspanning tijdens het eten. Het tellen van calorieën, koolhydraten of vetten hoort hier niet bij. Je kunt zo nu en dan prima chocola, chips of pizza eten, als je er maar bewust van geniet. Ook zorgt ontspanning voor verlaging van het eettempo en een verminderde inname. Uiteindelijk kan dat zorgen voor gewichtsverlies, maar het gaat tenslotte om de gezonde relatie tussen jou en het eten.

Het is belangrijk dat je de bovenstaande richtlijnen gebruikt als hulp om bewuster eten. Zo kan je lichaam het voedsel beter verteren en ervaar jij meer eetplezier 🙂

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!