Je hebt in de supermarkt veel soorten vleesvervangers, maar de meeste kant-en-klare vleesvervangers worden vaak (helaas) gemaakt van sojaproducten en bevatten meestal veel kunstmatige toevoegingen, suiker en zout. En juist als je wat meer onbewerkt wilt eten, is dit niet een goede keuze. Zo nu en dan een kant-en-klare optie kan natuurlijk geen kwaad.
De eiwitten in vlees bevatten 9 essentiële aminozuren, die in ons lichaam o.a. zorgen voor een goede darmwerking en een gezond en sterk afweersysteem.
Gezonde vleesvervangers zijn:
– Linzen, bonen, kikkererwten en edamame boontjes
– Tofu en tempeh
– Vis, schaal- en schelpdieren
– Edelgistvlokken
– Eieren
– Noten
– Algen en zeewier
– Teff (glutenvrij graansoort), quinoa, chiazaad en hennepzaad
Deze plantaardige vleesvervangers (behalve vis, schelp- en schaaldieren) zijn niet zo compleet als dierlijke eiwitten en bevatten dan ook niet alle 9 essentiële aminozuren. De plantaardige eiwitten bevatten bijna allemaal een andere combinatie van essentiële aminozuren in plaats van alle essentiële aminozuren, zoals dat bij dierlijk eiwit wel het geval is. Mocht je geen vlees meer willen eten, is het dus belangrijk om met gezonde vleesvervangers te combineren, zodat je geen tekorten krijgt.
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan hier aan voor online coaching.