Dit gebeurt er als je te snel wilt afvallen…

Artikelen voeding, Blog
Om af te vallen heeft je lichaam een negatieve energiebalans nodig, je verbruikt dan meer energie (calorieën) dan dat je binnenkrijgt.

Als je een (streng) dieet volgt, kom je op lange termijn vaak toch weer in gewicht aan of ben je zelfs zwaarder dan dat je aan het begin was. Hoe komt dat?

Diëten waarbij je (té) weinig calorieën eet werken in principe op korte termijn prima. Je eet immers minder kcal dan dat je nodig hebt, dus je valt (snel) in gewicht af.

Maar het gevaar is dat je niet alleen afvalt in vetpercentage (wat je wilt), maar dat je ook in spiermassa afvalt en je lichaam kan een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgen. En juist dié spiermassa is zo belangrijk, want hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie je lichaam verbrandt in rust (dus als jij lekker op de bank zit ;-))

Als je dus al een tijdje aan het diëten bent, is je energiebehoefte lager dan daarvoor. Als je het dieet dan zat bent en weer je oude eetpatroon oppakt, ga je evenveel eten als voor het dieet, alleen doordat je tijdens het dieet spiermassa bent kwijtgeraakt is je energiebehoefte lager geworden en kom je dus (snel) in gewicht aan. En dan is het jojo-effect een feit!

Je kunt deze ‘jojo-cirkel’ alleen doorbreken door op een gezonde manier (stapje voor stapje) je leefstijl te veranderen en je lichaam te voeden.

Ben jij klaar voor een duurzame verandering? Of vind jij het lastig om een gezonde balans in je eetpatroon te creëren? Dan zijn de zomerweekschema’s voor jou dé perfecte basis om zonder teveel gedoe lekker en gezond te eten.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!