Detox plan voor een frisse start!

Ben je vorige maand helemaal losgegaan met oliebollen, appelflappen en champagne? Dan kan je lichaam wel (weer) een gezonde oppepper gebruiken. Na al die vetten en suikers kun je het jaar weer fris beginnen met een vitamineboost, dus speciaal voor na de kerstvakantie vind je hier een Nieuwjaars Detox plan!

Begin de dag met een glas warm water met het sap van een halve geperste citroen. Dat is alvast vitamineshot nummer één en door wat te drinken word je spijsvertering alvast wakker. Spoel wel daarna nog even na met nog een (half) glas warm water, want citroen is niet super goed voor je tanden 😉

Ontbijt met een smoothie! Zo krijg je superveel vitaminen, mineralen en vezels binnen. En dan geen smoothie uit de supermarkt, maar lekker vers en zelfgemaakt! Maak hem van zo veel mogelijk vitamine C-rijk fruit, zoals aardbei, sinaasappel, ananas, grapefruit, mandarijnen en frambozen. En voeg voor de variatie groene groenten toe zoals spinazie, andijvie en sla. Om het een stevig ontbijt te maken kun je nog zuivel, lijnzaad en chiazaad toevoegen.

Lunch met een salade, want dan heb je alvast een deel van je groenten binnen. Groenten bevatten ook heel veel vitamines, mineralen en vezels en er zitten weinig calorieën in. Maak je salade lekker eiwitrijk door er peulvruchten of gekookt ei en eventueel wat kaas aan toe te voegen. Pas wel op! De groenten vormen de basis, de rest de topping.

Neem als tussendoortje een belegde volkorenwrap of eventueel volkorencrackers. Deze zijn pas volkoren als er meer dan 6 gram vezel per 100 gram in zit. Beleg ze met groenten, eventueel hüttenkäse en bijvoorbeeld kipfilet.

Dineer met een lekker lichte maaltijd, met lekker veel groenten en een stukje vis, een ei of mager vlees. Kies bij voorkeur voor gekookte aardappelen, zilvervliesrijst, volkorenpasta of andere volkoren granen, en laat de vette saus liever staan. Die zouden al op moeten zijn na Kerst 😉

Sla het toetje eens over en kies iets later op de avond (mag ook na 20.00 uur) een schaaltje magere yoghurt, magere kwark of Skyr naturel. Ook een stuk fruit is prima als nagerecht.

Hieronder vind je nog een paar heerlijke detox recepten om 2019 fris en fruitig te beginnen…

Ontbijtsmoothie 
– Sap van 1 perssinaasappel
– 50 gram frambozen (vers of diepvries)
– 150 gram aardbeien (vers of diepvries)
– 100 gram magere kwark / Skyr naturel
– 1 el gebroken lijnzaad

Doe het fruit en de kwark in de blender, en pureer totdat het nét aan drinkbaar is. Voeg het lijnzaad toe, mix even snel en klaar is je smoothie! Hoe langer je de smoothie pureert, hoe gladder deze wordt, maar dan gaan er ook meer vezels kapot. Het is dus het beste als het drinkbaar is, maar zo dik dat je het niet met een rietje kan drinken.

Lunchsalade 

– 100 gram gebroken sperziebonen
– 65 gram (Bonduelle) bonenmix
– 1 tomaat
– ½ rode paprika
– 40 gram feta kaas
– 70 gram veldsla mélange
– 1 el tomatenpuree
– 1 tl paprikapoeder
– ½ el azijn
– Eventueel ½ ansjovisfilet OF 1 tl honing

Laat de sperziebonen en bonenmix in een vergiet uitlekken en spoel ze goed af met kraanwater. Snijd de tomaat, paprika en feta kaas in blokjes. Doe dit allemaal in een slakom.
Maak de dressing door tomatenpuree, paprikapoeder en azijn te mengen. Voor een hartige dressing gebruik je ½ tot maximaal 1 ansjovisfilet en pureer je de dressing met een staafmixer. Als je een zoete dressing wil, laat je de ansjovis weg, en roer je een theelepel honing door de dressing. Breng de dressing op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.

Tussendoortje: wrap met spinazie 
– 1 ei
– 50 gram cherrytomaten
– 60 gram hüttenkäse
– 50-100 gram verse spinazie
– 1 volkoren tortilla

Kook het ei in 5 minuten zacht of 8 minuten hard en laat schrikken met koud stromend water. Pel het ei en snijd het in kleine stukjes. Snijd ook de tomaten in kleine stukjes. Verdeel eerst de hüttenkäse en dan de spinazie over de tortilla. Strooi de stukjes ei en tomaat erover en breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout.

Detox Diner 
– 50 gram venkelknol
– 200 gram geschilde bospeen
– 100 gram krieltjes
– 1 kleine sinaasappel
– 1 el olijfolie
– ½ el fijne mosterd
– 120 gram pangasiusfilet
– 5 gram verse platte peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder het kontje van de venkel, snijd doormidden, haal de harde kern eruit en snijd in partjes. Weeg 50 gram af. Snijd de wortels zowel in lengte als breedte doormidden en halveer de krieltjes. Boen de sinaasappel goed schoon en rasp 1/3 van de schil. Meng het rasp met olie en mosterd en meng dit door de groenten en krieltjes. Breng op smaak met versgemalen peper en eventueel zout. Snijd de pangasiusfilet in repen van 2 cm en bestrooi met zout. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de vis en daarna het groentenmengsel over de bakplaat. Bak in 25 minuten gaar en serveer met sinaasappelparten.

Tussendoortjes: schaaltje magere kwark (150 gram) en nog 2 stuks fruit.

Gerelateerde berichten

No results found

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

vijf + 20 =

Menu