Heerlijk een vers sapje of fruity smoothie, maar soms is het lastig om echt een lekkere en goede healthy combinatie te bedenken en te maken. Met deze tips maak je vanaf nu alleen nog maar hele lekkere smoothies en sapjes…
Blender, staafmixer, sapcentrifuge of slowjuicer?
Mocht je veel smoothies willen maken, is een blender of staafmixer heel erg handig. Ik gebruik eigenlijk altijd een staafmixer, omdat je die heel makkelijk kunt afspoelen en deze neemt niet veel plek in je keukenkastjes in, ideaal. Een sapcentrifuge is handig als je (groenten)sappen wilt gaan maken. Je kunt er fruit en groenten, zonder te schillen, in doen. In een slowjuicer wordt je groenten en fruit langzaam en koud geperst, wordt er dus meer sap uitgehaald en gaan er minder vitaminen en mineralen verloren.
De basis
Smoothies bestaan eigenlijk altijd uit een basis en de overige toevoegingen, zoals groenten, fruit, superfoods, noten en/of granen.
Als basis kun je fruit of fruitsap, zuivel of een -vervanging, groenten of water en/of ijs gebruiken.
Wat gaat erin?
Als je de basis voor je smoothie hebt gekozen, kun je gaan variëren met o.a. fruit en groenten. Sommige vruchten en groenten zijn beter geschikt voor een smoothie dan anderen…
Vruchten die goed in een smoothie gebruikt kunnen worden:
Sinaasappelsap (vers geperst), banaan, aardbeien, bosbessen, rode bessen, frambozen, bramen, kersen, mango, limoensap, meloen, avocado, limoensap, citroensap, nectarines, perziken, kiwi, peer, mandarijn, appel (geraspt), ananas, etc.
Als er naast fruit ook groenten in een smoothie wordt gebruikt, spreek je over een ‘groene smoothie’. Hartstikke gezond en lekker! Mocht je een groene smoothie willen maken, is het aan te raden om 60% fruit en 40% groenten aan te houden. Zo voorkom je dat je smoothie te bitter wordt. Het is belangrijk om de hoeveelheid groente in een ‘groene smoothie’ op te bouwen, zodat je aan de smaak kunt wennen en op deze manier blijf je genieten van al die heerlijke gezonde smoothies.
Ook al gaat de voorkeur altijd uit naar seizoenfruit, kun je in de winter ook heel goed gebruik maken van ingevroren fruit bijvoorbeeld: aardbeien, blauwe bessen, frambozen, bramen, etc.
Groenten die je goed in een smoothie kunt gebruiken:
Groene bladgroenten (Spinazie, sla, boerenkool, andijvie), komkommer, bleekselderij, gember (geraspt), bieten, wortel, broccoli en venkel.
Tip!
Gebruik diepvriesfruit en/of -groenten, echt superhandig voor als het bijv. geen aardbeienseizoen is. Ook maakt het je smoothie in de zomer lekker koud en is het ook nog eens budget proof.
Boodschappen
Voor smoothies en sappen heb je veel fruit en groenten nodig, dus koop groots in voor de hele week. Bedenk van te voren wanneer je welke smoothie wilt maken en maak een lijstje. Ga bijvoorbeeld naar de markt of de Turkse supermarkt. Je hebt daar groenten en fruit voor een goede prijs.
Less is more…
Heel veel soorten groenten, fruit, noten, zaden en/of superfoods toevoegen aan je smoothie klinkt misschien als een lekker en gezond idee, maar dat is het meestal niet. Probeer niet teveel ingredienten in je smoothie of sapje te gebruiken, want veel soorten smaken maken het meestal niet lekkerder.
Inspiratie?
Ga jij meteen aan de slag? Klik dan voor smoothie- en sapjesinspiratie hier!
Wat is jouw favoriete sapje of smoothie? Laat hieronder een reactie achter. Ik ben benieuwd!