Dit is echt de lekkerste spaghettisaus zonder pakjes en zakjes die er is! Mijn moeder maakte deze saus altijd en het is nog steeds één van mijn favorieten. Door de rode wijn is de saus heel vol van smaak, maar dit kun je ook weglaten en dan is ie nog steeds lekker. Uien, wortel en bleekselderij zijn de groenten die de basis vormen voor deze pastasaus, maar ik gebruik ook vaak champignons, courgette of aubergine als ik dit nog over heb in de koelkast. Zo voorkom je voedselverspilling en maak je restjes op.
Maak de saus in het weekend (of als je tijd hebt) en vries eventueel porties in, zodat je altijd een pastasaus op voorraad hebt als je een keer geen tijd hebt om te koken. Dan hoef je alleen nog maar de pasta te koken, saus in een pan te verwarmen en je hebt een heerlijke voedzame maaltijd op tafel staan. Ga jij ook aan de slag?
Lijstje (voor meerdere keren saus)
500 gram mager rundergehakt
300 gram wortel
4 stengels bleekselderij
2 uien
400 gram tomatenblokjes (inclusief sap)
400 ml gezeefde tomaten
400 ml groentebouillon van 1 groentebouillontablet
300 ml rode wijn
2 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde tijm
1 tl kokosbloesemsuiker
Zeezout en zwarte peper
1 el (kokos)olie
Optioneel: Italiaanse kruiden
Aan de slag!
1. Snijd de wortel in plakjes, de bleekselderij in boogjes en snipper de ui.
2. Verhit de (kokos)olie in een pan met een dikke bodem. Voeg de wortel, de bleekselderij en de wortel toe en bak dit circa 4 minuten.
3. Voeg het rundergehakt toe en rul het bruin.
4. Voeg vervolgens de groentebouillon, de rode wijn, de tomatenblokjes (inclusief sap), de gezeefde tomaten, de gedroogde oregano en de gedroogde tijm toe.
5. Breng op smaak met de kokosbloesemsuiker, zeezout en zwarte peper.
6. Laat het geheel circa 1 uur pruttelen op zacht vuur, roer zo nu en dan door.
7. Proef de saus en voeg eventueel nog wat extra gedroogde Italiaanse kruiden toe.
7. Schep een hoeveelheid van de saus over de gekookte pasta en roer dit goed door elkaar. De overige saus kun je laten afkoelen en eventueel invriezen of een paar dagen in de koelkast bewaren.
Kook circa 300 gram volkoren spaghetti voor 4 personen en gebruik een deel van deze saus! De overige saus kun je in (porties) invriezen.
Variatietips!
– Liever een vegetarische saus? Vervang het magere rundergehakt dan door vegetarisch rulgehakt of prak tempeh met een vork tot ‘gehakt’.
– Als je de volkorenpasta vervangt door spaghetti van courgette, pompoen of wortel (verkrijgbaar in de meeste supermarkten of je kunt het zelf maken met een spirelli of kaasschaaf), maak je er een heerlijke koolhydraatarme maaltijd van.
– Vervang de gedroogde oregano en de gedroogde tijm door gedroogde rozemarijn en Italiaanse kruiden.
– Vervang de kokosbloesemsuiker door palmsuiker.
Mocht je deze heerlijke pastasaus gaan maken, vind ik het altijd leuk om te horen wat je ervan vond of te zien hoe het is geworden. Als je het op social media deelt, kun je in je berichtje #kokenmethealthiness of @healthinessonline vermelden, dan kan ik het vinden :-). Maar een reactie hieronder kan natuurlijk ook. Succes!
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan nu aan voor online coaching.