De beste healthy sportdrank ever!

Drankjes

Tijdens het sporten verlies je door zweten vaak meer vocht dan dat je denkt. En daarnaast gaat er per liter vocht ook nog eens 2,5 tot 3 gram aan mineralen verloren. Om prestatieverlies te voorkomen is het dus belangrijk dat je je vochtgehalte en mineraalgehalte op pijl houdt.

Een sportdrank is eigenlijk niet meer dan een drankje met een mengsel van water, zouten en suikers, die je tijdens of na het sporten gebruikt. Want als je fanatiek sport is het belangrijk dat je naast water ook snel de hoeveelheid koolhydraten (suikers) en elektrolyten (zouten) weer aanvult. Niet fanatieke sporters hebben meestal voldoende aan alleen water en kunnen de energie en voedingsstoffen na het sporten (binnen een uur) aanvullen door iets gezonds te eten.

Je hebt verschillende soorten sportdranken: hypotone, hypertone en isotone. Ze hebben allemaal hun eigen werking en het verschil zit dan ook in hoe snel het drankje wordt opgenomen in je lichaam. Een hypotone drank, bijvoorbeeld water, wordt snel opgenomen in je lichaam, maar je plast het ook zo weer uit. Hierdoor geeft het je lichaam weinig energie. Een hypertone drank (bijvoorbeeld een smoothie) geeft je lichaam meer energie, maar het duurt wel langer voordat de drank wordt opgenomen. Ideaal voor als je na het sporten je koolhydraten weer wilt aanvullen, maar niet als je het geheel weer snel op pijl wilt hebben. Je kunt dan ook het beste tijdens en na het sporten een isotone sportdrank nemen, omdat dit snel (nieuwe) energie geeft en zowel koolhydraten als mineralen snel worden aangevuld.

De sportdranken die ik geprobeerd heb, zijn allemaal mierzoet en ik krijg het gewoon echt niet weg, dus ben ik opzoek gegaan naar een natuurlijk en gezond alternatief, die ook nog eens budget proof en niet te zoet is. De koolhydraten in mijn healthy variant komen uit de sinaasappel en agavesiroop. Deze vorm van koolhydraten worden snel door het lichaam opgenomen, dus je hebt ook snel weer nieuwe energie. Ik gebruik als elektrolyt (in dit geval natrium) himalayazout. Dit zorgt ervoor dat het lichaam sneller vocht opneemt, daardoor krijg je meer dorst en ga je vanzelf meer drinken. Je lichaam houdt het vocht vast en daardoor gaan belangrijke mineralen niet via de urine verloren.

Met deze sportdrank behaal je gemakkelijk een topprestatie!

Lijstje!
1 liter water
Geraspte verse gember (stukje van 2 cm)
Sap van 1 limoen
Sap van 1 sinaasappel
Sap van 1 citroen
2-3 tl agavesiroop
1/2 tl Himalayazout

Aan de slag!
1. Verwarm het water in een pan, maar breng het niet aan de kook.
2. Voeg alle ingredienten toe en roer alles goed door totdat alles opgelost is (dit kan een paar minuten duren).
3. Haal dan de pan van het vuur en laat de sportdrank even afkoelen.
4. Giet het vervolgens in een (paar) flesje(s) of bidon(s) en zet deze in de koelkast. Als de drank lekker koel is geworden, kun je er van genieten!

Variatietip!
Je kunt ook kokoswater gebruiken i.p.v. water. Kokoswater is een goede dorstlesser en ook geschikt als basis voor een sportdrank. Het bevat van nature veel belangrijke mineralen zoals kalium, calcium, magnesium, natrium en fosfor.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!