Deze heerlijke vegetarische en vegan chili sin carne is een ideaal gerecht om in het weekend in een grotere hoeveelheid te maken. Vries een portie in en je hebt altijd een gezonde maaltijd in huis die je even snel kunt opwarmen (in de pan) als je een keer iets minder tijd hebt om te koken of een drukke dag hebt gehad.
Lijstje (voor 2 personen)
100 gram zilvervliesrijst
200 gram vegetarisch rulgehakt
150 gram wortel
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode paprika
2 stengels bleekselderij
8 gram verse koriander
130 gram voorgekookte zwarte bonen
130 gram voorgekookte kidneybonen
300 gram tomatenblokjes (inclusief sap)
½ tl chilipoeder
½ tl kaneel
½ tl komijnpoeder
2 el balsamicoazijn
Zwarte peper en zeezout
1 el (kokos)olie
Aan de slag!
1. Kook de zilvervliesrijst zoals aangegeven op de verpakking.
2. Snipper de ui, snijd de winterpeen in kleine blokjes, snijd de bleekselderij in partjes, snijd de paprika in reepjes en pers de knoflook.
3. Verhit de (kokos)olie in een wokpan of hapjespan. Doe alle groenten in de pan en voeg nu zwarte peper, zeezout, chilipoeder, kaneel en de komijnpoeder toe. Blijf de groenten goed omscheppen totdat de ui glazig ziet en de andere groenten zachter beginnen te worden.
4. Laat de zwarte bonen en de kidneybonen uitlekken in een vergiet of zeef en spoel ze even af met water.
5. Voeg de peulvruchten samen met de tomatenblokjes toe.
6. Doe nu ook het vega gehakt in de pan en schep alles door elkaar.
7. Hak de verse koriander fijn.
8. Voeg de steeltjes samen met de balsamicoazijn aan de pan toe en laat de chili nu ongeveer 1 uur pruttelen op laag vuur. Blijf regelmatig roeren. Wanneer de groenten voldoende zacht zijn en de saus goed is ingedikt, is de chili klaar.
9. Schep de zilvervliesrijst op een bord en schep de chili sin carne er bovenop.
10. Bestrooi het gerecht met de korianderblaadjes.
Variatietips!
– Vervang het vegetarisch rulgehakt door 200 gram geprakte tempeh.
– Liever geen vegetarische maaltijd? Vervang het vegetarisch rulgehakt door mager rundergehakt.
– Vervang de zilvervliesrijst door quinoa of volkorencouscous.
– Vervang de zwarte bonen en kidneybonen door kikkererwten en/of witte bonen.
– Vervang de chilipoeder door een rode chilipeper in dunne ringetjes gesneden.
– Hou je niet van pittig? Vervang de chilipoeder in het recept dan door (gerookte) paprikapoeder.
Tip! Vries de overige chili in, zodat je altijd een gezonde maaltijd in huis hebt om op te warmen als je niet zoveel tijd hebt om te koken.
Mocht je dit heerlijke recept gaan maken, vind ik het altijd leuk om te horen wat je ervan vond of te zien hoe het is geworden. Als je het op social media deelt, kun je in je berichtje #kokenmethealthiness of @healthinessonline vermelden, dan kan ik het vinden :-). Maar een reactie hieronder kan natuurlijk ook. Succes!
Wil je door mij begeleid worden met een gezonder eetpatroon? Of wil je graag afvallen? Meld je dan nu aan voor online coaching.