Ben jij verspillingsvrij?

Als voedsel wordt gemaakt voor de consument en niet wordt verkocht in de supermarkt en wanneer producten worden gekocht maar niet worden bereidt, opgegeten of gedronken, is er sprake van voedselverspilling. Wereldwijd wordt een derde van alle voedselproductie verspild. Is dat niet zonde? Door voedsel slim in te kopen, te koken en te bewaren, kun jij daar iets tegen doen!

Waarom zou je minder voedsel verspillen???

Tijdens de productie van voedsel wordt veel energie gestoken in de bereiding, bewerking, de verpakking en het transport. Wanneer voedsel later in de productieketen wordt weggegooid, zijn de milieueffecten dus groter. Met name verspilling van vlees(waren), melk(producten), groente en rijst zorgen voor een hoge klimaatbelasting. Als je eerst de voedsel voorraad opmaakt en de juiste portiegrootte aanhoudt, eet je niet te veel, bespaar je geld, en verlaag je de milieu- impact met 14%.

Wat kan ik zelf doen om minder voedsel te verspillen???

  • Check je voorraad voor dat je boodschappen doet. Hang een bordje aan jouw koelkast met daarop een lijst met wat in de koelkast ligt. Op deze manier helpt het je herinneren aan de restjes die als eerst op moeten.
  • Maak een menu voor de hele week en maak een boodschappenlijstje. Op deze manier voorkom je tot wel 9 kilo voedselverspilling.
  • Noteer de hoeveelheden op je boodschappenlijstje. Hierdoor koop je minder snel te veel.
  • Bewaar het voedsel op de juiste plek en eet producten voor het verstrijken van de datum op.
  • Houd wekelijks een kliekjesdag.

Een heerlijk recept om oud brood op te maken!

Maak eens wentelteefjes met banaan voor het ontbijt of tijdens de lunch. Voor wentelteefjes is altijd oud brood nodig, want met vers brood worden de wentelteefjes te slap.

Lijstje voor 4 personen:

  • 1 vrije uitloop- of biologische ei
  • 100 ml melk
  • 1 snuf kaneel
  • ½ zakje vanillesuiker
  • 4 sneetjes oud brood, zonder korstjes
  • 2 bananen

Aan de slag!

  • Klop het ei met de melk los tot je geen kleurverschil meer ziet. Klop vervolgens de kaneel en de vanille suiker daar doorheen. Snijd vervolgens de broodsneetjes schuin door.
  • Verhit een beetje olie in een grote koekenpan. Haal het brood door het eiermengsel tot dat ze goed doorweekt zijn. Leg vervolgens het brood in de verhitte pan en bak ze beide kanten goud bruin.
  • Pel de bananen, snijd ze in schijfjes. Bak de bananen aan weerskanten mooi bruin en verdeel de wentelteefjes en de schijfjes banaan over 4 borden. Eet smakelijk!

Gerelateerde berichten

No results found

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

vier × 1 =

Menu