Alles wat je moet weten over de weegschaal…

Artikelen voeding

Als je (fanatiek) bezig bent afvallen, is de weegschaal waarschijnlijk je beste vriend, want het is een makkelijke manier om je vorderingen bij te houden. Maar het kan ook frustraties opleveren, want wat als de weegschaal nu niet aangeeft wat je verwacht? Je had de afgelopen tijd nog wel zo gezond gegeten en gesport. Huh, hoe kan dat?


 


Je lichaam bestaat uit vet (vetmassa), organen, botten, spieren en water (vetvrije massa). Als je wilt afvallen, wil je Weegschaal Healthinesseigenlijk dat je vetmassa afneemt en je spiermassa behouden blijft of toeneemt. Spiermassa verbrandt namelijk meer energie (calorieën) in rust dan vet, wat weer voordelig is voor je (rust)stofwisseling en je afslankresultaat. Positieve veranderingen in je lichaam, maar toch kan het zijn dat je dit niet terugziet aan het getal op de weegschaal, dus laat je hierdoor niet teveel lijden, want dat zegt namelijk niet altijd alles…


 


Spiermassa


Spiermassa is zwaarder dan vetmassa, want één kilo spieren neemt minder plaats in dan één kilo vet. Als je tijdens het afslanken regelmatig sport, voldoende eiwitten eet en goed herstelt, kan het zijn dat je vetmassa is afgenomen, je spiermassa is toegenomen en dat je slanker oogt. Toch zal de weegschaal zeggen dat je niet bent afgevallen, terwijl je juist een heel mooi resultaat hebt gehaald.


 


Nauwkeurigheid


Iedere weegschaal is weer anders, dus het is belangrijk dat, als je weegt, dit steeds op dezelfde weegschaal doet. Daarnaast is het ook aan te raden om steeds op hetzelfde tijdstip te wegen, omdat je anders wel een afwijking kunt hebben van 1- 1,5 kg!! Ik vind het zelf altijd handig om ’s ochtends meteen uit bed, zonder kleding en nog voor het ontbijt te wegen. Dan heb je nog niet gegeten en gedronken en dit geeft, naar mijn mening, het beste beeld. Als je een digitale weegschaal hebt, focus je dan niet teveel op het getal achter de komma, want dit gaat maar om honderdgrammen en is in principe verwaarloosbaar.


 


Je algehele gezondheid


De meeste weegschalen geven alleen informatie over je gewicht en verder niks over je algehele gezondheid. De weegschaal kan nog zo’n mooi getal aangeven, maar al voel je je niet fit, heb je weinig energie en zit je niet lekker in je vel, dan is er evengoed werk aan de winkel! Ook weegschalen die meer waarden kunnen meten (BMI, spiermassa, vetmassa, vocht, etc.) zijn niet betrouwbaarder, dan een weegschaal die alleen je lichaamsgewicht meet.


 


Hoe weeg ik?


Tijdens een consult maak ik niet alleen gebruik van een weegschaal, maar meet ik ook nog de omvang. Door een combinatie van beide methoden zie je beter resultaat dan dat je alleen kunt aflezen op de weegschaal. Soms geeft de weegschaal geen gewichtsverlies, maar is de middelomvang wel redelijk afgenomen en ziet iemand er slanker (en strakker) uit.


 


Heb je een afslankdoelstelling? Onthoud dan dat je doel niet is om minder te gaan wegen, maar om slanker, fitter en vitaler te worden!


 


Ben jij een typische jojo’er? Wil je nu eindelijk eens van je zwangerschapskilo’s af? Of wil je gewoon anders gaan eten waardoor je je fitter en energieker voelt? Dan kan ik je helpen! Naast de online voedingsbegeleiding geef ik ook persoonlijke consulten en kan ik je op deze manier optimaal begeleiden naar jouw doelstelling! Neem gerust contact op via de mail: info@healthinessonline.nl

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!