Alles wat je moet weten over alcohol!

Artikelen voeding, Blog

Op een verjaardag, bij het diner, op zaterdagavond in de kroeg, een drankje hoort er vaak bij. Zelf drink ik zelden en ik hoor vaak: ‘Oh, wat ongezellig dat je niet drinkt’. Grappig dat men het als ‘ongezellig’ ervaart als je geen wijntje of biertje bestelt. Terwijl ik de leukste en gezelligste avonden beleef zonder alcohol. Ook de dag daarna is een stuk gezelliger als de kids weer vrolijk om 6.00 uur wakker zijn ;-). Hier volgen een paar feitjes die je moet weten over alcohol.

In alcohol zitten veel calorieën
In 1 gram alcohol zitten 7 calorieën, dat is meer dan in suiker, want in 1 gram suiker zitten 4 calorieën. Een drankje met alcohol bevat al gauw 70 tot 110 calorieën per glas. Mixdrankjes zijn nog calorierijker, want daar zit niet alleen alcohol, maar ook suiker in.

Het vervelende van drank is dat het niet geregistreerd wordt door de hersenen, dus je voelt je niet ‘vol’ na een paar glazen alcohol, terwijl je wel calorieën binnen hebt gekregen. Je eet dus net zo veel (of meer, zie volgende punt) als wanneer je geen alcohol drinkt.

Alcohol stimuleert de eetlust
Wanneer je alcohol drinkt, neemt je eetlust toe. Alcohol stimuleert namelijk het deel van de hersenen dat het hongergevoel reguleert. Ook verlaagt alcohol de bloedsuikerspiegel, waardoor je nog meer trek krijgt, net als bij een ‘suikerdip’. Wanneer je dan gaat eten, ga je al gauw méér eten dan je zou doen zonder het effect van alcohol, want door alcohol worden de remmingen verminderd en stop je dus minder snel met eten. Dit alles bij elkaar opgeteld is natuurlijk niet zo handig als je probeert gezond te eten en/of af te vallen.

Alcohol werkt vochtafdrijvend
Je kent het wel, na een paar drankjes blijf je maar naar het toilet lopen. Dat komt omdat alcohol ervoor zorgt dat je meer vocht uitscheidt. Dat is ook de oorzaak van een kater de volgende ochtend. Als je dit wilt voorkomen moet je voldoende water drinken naast je alcoholische drankjes. Voor een mooie balans geldt: 1 glas alcohol + 1 glas water, zodat je gelijk de hoeveelheid vocht weer aanvult. Je zal merken dat je de volgende ochtend ook veel frisser je bed uitstapt. Ook vult water je maag en heb je een voller gevoel, dus vermindert je eetlust: win-win!

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!