Afvallen door meer te eten?

Artikelen voeding

Afvallen betekent voor de meeste mensen minder eten, maar hierdoor kan het gewichtsverlies op een gegeven moment moeizaam gaan verlopen. Ook kan een dieet zo weinig calorieën bevatten, dat je op een gegeven moment stopt met afvallen. In dit artikel geef ik aan hoe je kunt af vallen door meer te eten.

Als je weinig eet, past jouw lichaam zich aan door de het metabolisme te verlagen. Metabolisme is een ander woord voor de stofwisseling. Het is de manier waarop jouw lichaam de ingenomen calorieën verbrandt. De stofwisseling is dus de motor die ervoor zorgt dat het lichaam blijft draaien. Wanneer je het metabolisme versnelt kun je meer eten en in verhouding minder bewegen om dezelfde doelstelling te behalen. Hieronder een paar tips over hoe jij jouw metabolisme kunt versnellen.

Pak genoeg rust

Wanneer je weinig rust pakt wordt de koolhydraatverbranding aangetast, wat zorgt voor een extra honger gevoel. Probeer daarom minimaal 8 uur te slapen en een vast ritme te creëren in jouw slaappatroon.

Water drinken

Je lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen. Ook zorgt water dat de organen optimaal kunnen functioneren. Wanneer je te weinig drinkt wordt de stofwisseling vertraagt. Probeer daarom bij elke maaltijd 250 ml water te drinken, op deze manier krijg je voldoende vocht binnen.

Verhoog het aantal eetmomenten

Elke keer dat je eet, wordt de verbranding in het lichaam gestimuleerd en het voedsel gelijk afgebroken. Als je maar drie keer per dag eet, denkt jouw lichaam zuinig om te moeten gaan met wat binnenkomt. De verbranding en daarmee het metabolisme gaat dan omlaag. Probeer daarom per dag 5 tot 6 keer te eten.

Eet gezond voor je naar bed gaat

Wanneer je gaat slapen wordt de verbranding vertraagt. Vaak wordt gezegd dat het verstandig is niet te eten in de drie uur voor dat je gaat slapen, maar een tussendoortje ’s avonds is zeker aan te raden. Kies hierbij wel voor een gezond tussendoortje, zoals een stuk fruit, handje ongezouten noten (8-10 stuk) of snackgroenten met eventueel 2 eetlepels hummus.

Als je bezig bent met spieropbouw is het raadzaam voor het slapen trage eiwitten te nemen, zoals een schaaltje met magere kwark en wat muesli zonder toegevoegde suiker. De tijd waarin je slaapt is namelijk een erg lange periode waarin je spieren niet worden voorzien van belangrijke bouwstoffen. Dit is niet bevorderlijk voor de spieropbouw.

Sporten

Door het doen van krachttraining wordt niet alleen de spiermassa vergroot. Ook stijgt de stofwisseling, omdat spieren meer energie nodig hebben en hierdoor meer verbranden dan vetmassa.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!