6 tips voor een langer vol gevoel + 2 voedzame recepten!

Artikelen voeding, Blog

Heb jij de hele dag trek? Of heb je het gevoel dat je nooit genoeg hebt gegeten? Dan kan het zijn dat jouw voeding niet helemaal in balans is. Je lichaam krijgt dan waarschijnlijk wel voldoende energie (calorieën) binnen, maar niet voldoende gezonde voedingsstoffen. De trek die je dan tussen de maaltijden door ervaart, is alleen maar de vraag van jouw lichaam om gezonde en volwaardige voeding. Om je op weg te helpen heb ik 6 praktische tips, zodat je langer een vol gevoel hebt en minder snel gaat snaaien 😉

6 tips voor een langer verzadigd gevoel
Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je lichaam langer verzadigd is en dat je tot 3-4 uur na een maaltijd geen trek krijgt.

Zorg dat je bord gevuld is met volume. Dit betekent eigenlijk met voeding die in verhouding weinig calorieën bevat, maar veel gezonde voedingsstoffen zoals groenten. Vul hier dan ook gerust je bord voor de helft mee.

Eiwitten: Dit is de voedingsstof die het beste verzadigd en zorgt dat je lang een vol gevoel ervaart. Eiwitrijke producten zijn: kwark, ei, peulvruchten, ongebrande en ongezouten noten, kip en vis.

Voedingsvezels: vezels zorgen ervoor dat je maag en darmen lang aan het werk zijn en dat zorgt ervoor dat je minder snel weer trek krijgt. Producten die veel vezels bevatten zijn: groenten, fruit, noten, pitten, zaden en volkoren granen.

Vet gezond: gezonde vetten (onbewerkt) geven het lichaam een lange verzadiging en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Zorg er in ieder geval voor dat iedere hoofdmaaltijd een bron van gezonde vetten bevat. Je kunt dan denken aan een 1/2 avocado, ongebrande en ongezouten noten, vette vis, een dressing van extra vierge olijfolie, pitten en zaden.

Drink: zorg dat je tijdens en tussen de maaltijden door voldoende drinkt zoals (koud) water of thee zonder melk en suiker. Koffie werkt vochtafdrijvend en zorgt ervoor dat je meer vocht verliest. Drink je koffie? Neem dan bij ieder kopje koffie een glas water, zodat je vochtgehalte weer wordt aangevuld.

Kauw goed en eet rustig: Het duurt minimaal 20 minuten voordat je hersenen een signaal ontvangen dat je genoeg hebt gegeten. Kauw goed, eet rustig en neem zo nu en dan even een kleine pauze. Zo voorkom je dat je aan het einde van de maaltijd teveel hebt gegeten, wat na lange tijd zorgt voor een hoger lichaamsgewicht.

2 voedzame recepten!

Superbowl met blauwe bessen, walnoten en kokosrasp 

Lijstje (voor 1 persoon)
150 gram magere kwark
1 kleine banaan
100 gram blauwe bessen
15 gram walnoten
1 el pompoenpitten
1 el kokosrasp
1 el gebroken lijnzaad

Aan de slag!
1. Doe alle ingrediënten (behalve de kokosrasp en walnoten) in een blender en blend tot een gladde smoothie.
2. Giet de smoothie in een kom.
3. Hak de walnoten grof.
4. Garneer de smoothie bowl met de walnoten, de pompoenpitten en de kokosrasp.

Variatietips!
– Liever geen zuivel? Vervang de magere kwark dan door suikervrije kokosyoghurt, amandelyoghurt of sojayoghurt.
– Vervang de walnoten door ongezouten amandelen, hazelnoten of pecannoten.
– Vervang de pompoenpitten door zonnebloempitten.

Spinaziefrittata met pesto en zalm 

Lijstje (voor 1 persoon)
2 eieren
100 gram zalmfilet
300 gram verse spinazie
125 gram (kastanje)champignons
1 ui
1 teentje knoflook
Ongezoete amandelmelk
1 el groene pesto
Cayennepeper
Zwarte peper en zeezout
1 el (kokos)olie

Aan de slag!
1. Snijd de champignons in plakjes, de ui in stukjes en hak de knoflook fijn.
2. Verhit de (kokos)olie in een koekenpan en fruit de ui en de knoflook circa 2 minuten aan.
3. Voeg de champignons toe en bak circa 2 minuten mee.
4. Voeg de spinazie toe en bak mee totdat dit iets geslonken is.
5. Schep de groenten in een vergiet en laat goed uitlekken. Druk er eventueel met de bolle kant van een lepel nog extra vocht uit.
6. Snijd ondertussen de zalmfilet in stukjes.
7. Kluts de eieren in een kommetje en voeg de pesto, een klein scheutje amandelmelk en een snufje cayennepeper, zwarte peper en zeezout toe.
8. Verhit de koekenpan en doe de uitgelekte groenten weer terug in de koekenpan en voeg de zalm toe.
9. Giet de geklutste eieren over de zalm en de groenten en doe een deksel op de pan.
10. Laat de frittata 10 minuten op laag vuur bakken en draai deze dan om, totdat het ei helemaal gestold is.

Ben jij benieuwd of je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt? Of op welke punten jouw voeding verbeterd kan worden? Neem dan gerust contact op voor een online voedingscheck. Mail naar: info@healthinessonline.nl.

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

4 × twee =

Menu