4 feitjes over voeding…

Artikelen voeding, Blog

Je hoort en leest zoveel over voeding, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want wat is nou waarheid en wat complete onzin? Wij hebben vier veel voorkomende uitspraken voor je uitgewerkt…

‘Gezond eten is duur?!’
Je hoort vaak dat gezond eten ‘zo duur is’, maar ga eens na wat je per week in je karretje gooit aan minder gezonde producten zoals koek, snoep, chips, frisdrank, etc. Voor dat bedrag kun je heel veel gezonde producten kopen, want met een paar handige tips hoeft gezond eten niet duur te zijn!

Kies voor groenten in de aanbieding of koop je groenten op de markt. Vaak bieden ze ook een groentetas of -pakket aan voor een voordelige prijs. Of kies bijvoorbeeld zo nu en dan voor groenten en fruit uit de diepvries, want deze bevatten vaak net zo veel vitaminen en mineralen als dezelfde groenten en fruit van de versafdeling, maar dan een stuk voordeliger. Groenten uit pot en blik bevat helaas minder voedingsstoffen.

Aardappelen en volkoren graanproducten zijn goedkoper, dan de bewerkte varianten. Maak bijv. zelf je eigen superfood muesli door rozijnen, pitten, zaden en noten door de goedkoopste muesli te mengen. De Lidl heeft bijv. een ruime keuze uit verschillende ongezouten en ongebrande noten, die goed geprijsd zijn. Houd ook de aanbiedingen in de gaten. Zo heeft ‘De Tuinen (ook wel Holland & Barrett) vaak goede aanbiedingen, dus sla dan alvast weer een voorraadje pitten, zaden en andere gezonde producten in.

Kies zoveel mogelijk voor biologisch(e) vlees, vis, kip, eieren en zuivel. Dat is beter voor de dieren en het milieu :-)!

‘Elke 2 à 3 uur eten is niet nodig om af te vallen’
Het maakt in principe niet uit hoeveel maaltijden je per dag eet, want het gaat uiteindelijk om de totale hoeveelheid calorieën die je op een dag binnenkrijgt. Om af te kunnen vallen moet je minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt, zo simpel is het nu eenmaal. Of die hoeveelheid verdeeld is over 2 of 6 maaltijden maakt in principe niet uit.

Wel is het voor veel mensen makkelijker om meerdere kleine porties over de dag te eten dan twee grote maaltijden. Ook blijft de bloedsuikerspiegel stabieler, waardoor je minder last krijgt van een energiedip, de hele dag volop energie hebt en minder kans hebt dat je gaat ‘overeten’ of snaaien.

Er is dus geen regel hoeveel maaltijden je zou moeten eten, maar 5 à 6 eetmomenten per dag heeft zo zijn voordelen. Doe dus wat het beste bij jou past en kijk meer naar je totale energie-inname dan de hoeveelheid maaltijden.

‘Koffie is gezond’
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken die laten blijken dat koffie gezond voor je is, uiteraard wel met mate. De gunstige effecten van koffie zonder de negatieve effecten worden bereikt bij 38 – 400 mg cafeïne per dag. Dit is ongeveer ¼ kop tot 4 koppen koffie per dag, afhankelijk van hoe sterk je koffie is, waarbij 3 koppen optimaal is.

De voordelen zijn divers; zo heeft cafeïne een positief effect op je alertheid, je humeur, je sportprestatie en je spijsvertering en het heeft een verlagend effect op het risico op diabetes type 2 en leverziekten.

‘Calorierijke dranken zijn dikmakers’
Met calorierijke dranken worden frisdranken, vruchtensappen, limonade en alcoholische dranken bedoeld. Met uitzondering op light-frisdranken natuurlijk. Suikerrijke dranken zijn de grootste oorzaak van gewichtstoename in het Westerse eetpatroon. Dit heeft meerdere redenen:
– De hersenen registreren bij het drinken niet dat je calorieën hebt binnengekregen, dus je produceert ook geen verzadigingshormonen. Wanneer je suikerrijk voedsel eet, wordt het echter wel geregistreerd door de hersenen, en voel je dus verzadiging.
– Je krijgt eerst een piek en daarna een daling in je suikerspiegel, wat ervoor zorgt dat je eetlust toeneemt. Dat in combinatie met het gebrek aan verzadigingsgevoel, kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten dan wanneer je water drinkt.
– Ook alcoholische dranken zijn vaak calorierijk. Cider, likeuren en mixdrankjes bevatten naast alcohol ook veel suiker en hebben dus dezelfde werking als de bovengenoemde punten. Verder blijkt uit onderzoek dat je eetlust toeneemt door alcohol. Ook dit heeft meerdere redenen:
1. Alcohol stimuleert de hypothalamus; het deel van de hersenen dat hongergevoel reguleert.
2. Door alcohol word je remming verminderd, waardoor je jezelf minder in de hand kunt houden en dus gemakkelijk grotere porties gaat eten.
3. Tijdens de vertering van alcohol verlaagt de bloedsuikerspiegel, waardoor je trek krijgt in koolhydraatrijk eten.

Kortom, als je wilt afvallen is het minderen van suiker- en calorierijke dranken een belangrijke stap.

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!