Hmmm, lekker smullen van dimsum. Dimsum is een heerlijk licht en healthy hapje, omdat het in de meeste gevallen wordt gestoomd. Je kunt het als lunch, voor- of hoofdgerecht eten en het is heerlijk voor de oh zo gezonde maand januari. Je hebt vlees-, vis- en vegavarianten en je kunt eindeloos met de verse ingrediënten variëren. Ik heb voor jullie een recept voor healthy vega dimsum, maar mocht je wel vlees, vis of kip willen gebruiken, kan dat natuurlijk ook en vervang je dit voor de tofu…
Lijstje
1 el sesamolie
1 pak wontonvellen (verkrijgbaar in de vriezer van de toko)
2/3 van een pak stevige tofu
een bakje shiitake
400 gram paksoi, gesneden
4 teentjes knoflook
2,5 cm verse gember
1 rode peper
3 bosuitjes
handje verse koriander
Lijstje voor de dipsaus
1/2 tl sesamolie
1/2 tl zonnebloemolie
1 el zoute sojasaus
1 el limoensap
1 kleine rode peper, fijn gesneden
Voorbereiding
1. Doe de tofu, shiitake, knoflook, gember, peper en bosui in de keukenmachine en hak alles fijn.
2. Verhit de sesamolie in de wok of hapjespan en bak het fijngehakte mengsel ongeveer 2 minuten op middelhoog vuur.
3. Zet het vuur hoger, voeg de paksoi toe en roerbak dit 4 minuten mee. Voeg als laatste de koriander toe.
4. Laat het geheel afkoelen. Knijp het mengsel uit of giet het af in een vergiet als het te vochtig is.
Aan de slag
Het is belangrijk dat je met natte vingers de dimsum dichtmaakt, dus zorg ervoor dat je een bakje met water bij de hand hebt!
1. Leg een wontonvelletje op een snijplank en leg er een volle theelepel vulling op.
2. Maak je vingers nat in het bakje water en maak daarna het randje van het velletje nat. Vouw alle zijden over de vulling en druk aan om het velletje dicht te maken.
3. Herhaal bovenstaande stappen ook met de andere velletjes.
4. Leg de dimsum in de stoompan of –mandje en stoom ze in 10 minuten gaar. Zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen, want dan gaan ze plakken.
Meng tenslotte alle ingrediënten voor de dipsaus en serveer dit bij de dimsum. Enjoy!