Feitjes over eitjes!
Vroeger werd het ei nog wel eens onderschat, omdat gedacht werd dat dit product ons cholesterolwaarde verhoogt. Tegenwoordig zijn we daar helemaal op teruggekomen en blijkt dit niet meer dan een fabel te zijn. Sterker nog: eieren behoren tot een gezond voedingspatroon. Ze zijn niet alleen lekker maar ook heel voedzaam. In dit artikel wat feitjes over eitjes!
WIST JE DAT EIEREN…
- Cholesterolverlagend zijn – Meerdere studies hebben bewezen dat het eten van eieren niet het LDL-cholesterol verhogen, maar juist verlagen. Dit terwijl een ei wél cholesterol bevat!
- Veel vitaminen bevatten – Onder andere vitamines A,B,C,D,E,K.
- Eiwitrijk zijn – Een ei bevat 6 gram eiwitten.
- Een verantwoord tussendoortje zijn – Een gekookt eitje bevat ongeveer 70 kcal. Prima tussendoortje en ook lekker met bijvoorbeeld een plakje runder rookvlees of gewoon op een cracker.
- Alle negen essentiële aminozuren bevat – Het ei is het enige voedingssoort dat alle negen essentiële aminozuren bevat!
Als je nog niet overtuigd was van een eitje eten, dan zou je dat nu toch wel moeten zijn! Ze zijn dus niet alleen gezond maar ook laag in calorieën. Hieronder een calorieoverzicht van de bereiding van een middelgroot ei:
Gepocheerd: 64 kcal
Gekookt: 68 kcal
Spiegelei: 92 kcal
Roerei (2 eieren): 199 kcal
Eigeel: 55 kcal
Eiwit: 17 kcal
Maar trouwens… wat was eigenlijk eerst? Het kip óf het ei?
Enjoy your eggies!
– Claudia Tjan,
Diëtist in opleiding bij HealthinessOnline