Happy Lifestyle: Slapen

Artikelen voeding

Wanneer je op ziet tegen het slapen is dat al een signaal om de alarmbellen te doen laten rinkelen! Slapen hoort eigenlijk vanzelf te gaan. Je gebruikt je lichaam fysiek en vraagt veel van je mentale capaciteiten. Het is niet gebouwd om alleen maar door te gaan zonder pauze. Het moet zich namelijk herstellen om zichzelf weer op te bouwen met nieuwe energie. Vergelijk het met je telefoon die elke nacht trouw aan de lader gaat! In de huidige samenleving denk ik dat menig lijf jaloers is op de mobiel. Dus slapen is niet alleen maar noodzakelijk, het hoort ook fijn te zijn. Je kunt je vast wel een moment herinneren dat je zo moe was dat alleen het zien van een bed al ontspanning Slaap Healthinessgaf. Maar wat nou als dat moment al heel lang geleden is en je steeds maar weer onrustige nachten maakt waarbij je veel wakker wordt of lang wakker blijft liggen…


 


Schaapjes tellen is wellicht het oudste slaapadvies op aarde, maar de bittere waarheid is dat het je juist langer weghoudt uit dromenland. Het heeft dus een averechts effect. Dit komt doordat je je hersenen aan het activeren bent i.p.v. ze meer te laten ontspannen. Ditzelfde negatieve effect heb je ook wanneer je vlak voor het slapen nog tv kijkt of met je laptop of smartphone bezig bent. Zowel het kijken naar het scherm als de activiteit zelf is juist eerder opwekkend en dus wakker makend dan slaapverwekkend. Een boek lezen daarentegen of een ontspanningsoefening doen in bed, wordt wel aangeraden. (Zie de vorige blog voor de mindfulness app die je heel goed voor het slapen gaan kunt gebruiken!) Ook een goed alternatief is bewust wegdromen naar een ontspannende locatie, zoals een rustgevend strand of een adembenemende waterval. Ook spierontspanning met dank aan een warm bad stimuleert een goede nachtrust.


 


Als je langer dan 30 minuten ligt te woelen kun je beter even uit bed stappen en een rustige activiteit ondernemen zoals een kop thee maken of warme melk met honing klaar maken. De warme melk bevatten wel degelijk stofjes die de slaap bevorderen. 


 


Bekijk daarnaast altijd je voedings- en bewegingspatroon. Sporten helpt ontspannend en bevordert ook zeker een goede nachtrust. Alcohol daarentegen werkt juist averechts. Door de verdovende werking van alcohol slapen we wel eerder in. De slaap is echter minder diep en vaak onrustig. Daarbij worden we ook nog eerder wakker. Alcohol onderdrukt de REM-slaap, tijdens de REM-slaap dromen we en zijn de spieren volledig ontspannen. Met alcohol vallen we dus wel eerder in slaap maar worden ook eerder wakker. Bovendien is de kwaliteit van de slaap duidelijk minder. Vermijd zoveel mogelijk stress overdag, dit heeft ook zijn naslag op je nachtrust. Dus zorg voor inspanning maar ook voor ontspanning. Een balans hierin vinden is een grote stap op weg naar een beter slaapritme! 

Het Healthiness Voedingsplan

Amanda

Diëtiste

Mijn missie is om jou te inspireren om gezonder te eten, waardoor je je energieker voelt, lekkerder in je vel zit en door dit alles meer kunt genieten van het leven!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Food Coaching

Wil jij gezonder eten en afvallen zonder hongergevoel? Start dan nu met de complete Healthiness weekschema’s op maat!